Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 13 augustus 2022

In Limburg: Steeds meer mensen krijgen huidkanker: Sint-Truiden lanceert nieuwe campagne (18 mei 2022)

Sint-Truiden gaat inwoners bewustmaken van de nadelige gevolgen van langdurige en onbeschermde blootstelling aan schadelijke uv-straling. Hiervoor doet het lokaal bestuur een beroep op de deskundigheid van drie Truiense dermatologen en het artistieke vakmanschap van beeldend kunstenaar Kore Hermans. De nieuwe sensibiliseringscampagne werd gelanceerd op 18 mei op de vooravond van de 24ste Europese Euromelanomadag.

Melanomen zijn kwaadaardige huidtumoren die erg snel kunnen evolueren en zich uitzaaien. Via de jaarlijkse Euromelanomacampagne willen Europese dermatologen zo veel mogelijk mensen leren hoe ze melanomen in een vroeg stadium kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om huidkanker te voorkomen.

"Eens dergelijke tumoren een vergevorderd stadium hebben bereikt, is er voorlopig nog weinig aan te doen. Het is dus van levensbelang om deze huidkankers te voorkomen of in elk geval tijdig op te sporen", zegt schepen Stijn Vanoirbeek. "Mijn moeder is overleden aan huidkanker. Ik kan het belang van zelfonderzoek niet genoeg benadrukken. Zie je een verdacht plekje? Spreek hier dan over met je huisarts of maak een afspraak met je dermatoloog om erger te voorkomen."

OPVALLEND

Tegen 2025 zal het aantal melanoomhuidkankers wereldwijd stijgen met 18% tot 340.271 gevallen per jaar, terwijl de sterfgevallen met 20% toenemen tot 72.886. Tegen 2040 zullen jaarlijks bijna 500.000 mensen worden gediagnosticeerd en zullen 105.904 aan de ziekte overlijden.

"Ook in Sint-Truiden zien dermatologen meer mensen met huidkanker. Met deze campagne willen we onze inwoners helpen om zichzelf te beschermen, schadelijke huidvlekjes te herkennen en, als dat nodig is, de juiste stappen te ondernemen."

In een aantal speciaal voor deze campagne opgenomen filmpjes geven de Truiense dermatologen Decraene, Leys en Peeters deskundige uitleg. Je vermijdt onnodige blootstelling aan de zon het makkelijkst door geregeld de schaduw op te zoeken. Daarnaast wordt het ten sterkste aangeraden om je huid af te dekken met dicht geweven textiel, een zonnebril op te zetten en een hoed of pet te dragen.

"Om inwoners ervan te overtuigen de nodige voorzorgen te nemen, deden we een beroep op beeldend kunstenaar Kore Hermans. Zij zet de nieuwe campagne nog meer in de schijnwerpers door 100 petten te pimpen." Via een win-actie op sociale media van de stad kunnen de duo-petten gewonnen worden.

Als je je huid toch langere tijd blootstelt aan de zon, is het belangrijk om je regelmatig in te smeren met een zonnecrème van minstens factor 30. Als je tijdens de zomermaanden aan het shoppen bent of een terrasje komt doen in Sint-Truiden heb je altijd de gelegenheid om je tijdig in te smeren dankzij de dispenser die we op de Groenmarkt hebben geplaatst."'Pet bij, huid blij.' Sint-Truiden lanceert nieuwe bewustmakingscampagne tegen huidkanker
Foto: Communicatie Sint-Truiden

Bekijk alle artikels uit In Limburg