Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 29 mei 2022

In Limburg: De Huisdokter adviseert bij de aanleg van groendaken (25 april 2022)

Groendaken bieden talloze voordelen. Bij hittegolven zorgen ze voor de nodige verkoeling, maar ze halen ook fijnstof en CO₂ uit de lucht. Bovendien hebben ze een belangrijke positieve impact op ons mentaal welbevinden. Toch twijfelen veel mensen nog om hun dak te vergroenen of weten ze niet waar ze terecht kunnen voor informatie.

Daar brengen de Huisdokters van Dubolimburg verandering in. Deze specialisten geven onafhankelijke en deskundige informatie over de aanleg en het onderhoud.

De laatste jaren zorgen extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte, hittegolven en wateroverlast voor grote uitdagingen. "Provincie Limburg wil via de gemeentebesturen inwoners stimuleren om hun woning klimaatbestendiger te maken door hun gevel of dak te vergroenen", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts.

Natuurlijk moet je rekening houden met een aantal factoren voor je een groendak aanlegt. Daarin kun je je laten bijstaan door een professional. "De Huisdokters gaan na of de draagconstructie van je dak de aanleg van een groendak toelaat en welke verdere stappen nodig zijn", zegt Nanette Huysmans van Dubolimburg, die de werking van de Huisdokters co├Ârdineert. "De Huisdokters kijken ter plekke naar je dak, bestuderen de bouwplannen of foto's van eerdere renovaties en geven zo een eerste advies over de mogelijkheden. Soms kan het nodig zijn om eerst de dakconstructie te verstevigen of het dak te isoleren. Die ingrepen betalen zichzelf terug, want een groendak verlengt de levensduur van je dakdichting."

Een groengevel is een andere manier om je woning te vergroenen. Je kunt kiezen voor een groengevel die slechts enkele vierkante meters inneemt of klimplanten kiezen die je volledige gevel bedekken.

Op http://www.limburgsegroendakenengevels.be vind je alle info, inclusief praktische tips over de aanleg en het onderhoud, stappenplannen, plantenlijsten, een overzicht van de premies en leningen en hoe je een Huisdokter voor advies op maat van jouw woning kunt boeken. De inhoud van deze website stoelt op wetenschappelijk onderzoek van Hogeschool PXL en UHasselt binnen de projecten Ecocities en Greenroofs Up.


Bekijk alle artikels uit In Limburg