vrijdag 18 juni 2021

In Limburg: Verboden om te roken of vuur te maken in natuur vanaf code geel (7 juni 2021)

Vanaf vandaag is het verboden om in Vlaamse bos- en natuurgebieden nog te roken of vuur te maken vanaf risicocode geel. Door de aanhoudende droogte is code geel van kracht in de provincies Antwerpen en Limburg, wat duidt op een verhoogde kans op brandgevaar.

Vorige week kondigde Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir al aan dat ze verschillende mogelijkheden onderzoekt. Dat werk is nu klaar. Demir werkt de komende weken regelgeving uit die een algemeen en permanent rook- en vuurverbod installeert in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden, en zal die ter goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse regering. Maar in tussentijd neemt de minister binnen haar eigen bevoegdheden al maatregelen vanaf code geel.

"De komende dagen en weken beloven heel droog te worden, met een verhoogde kans op brandgevaar tot gevolg. Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen."

Vanaf vandaag zal het vanaf brandcode geel, wanneer er een verhoogde kans is op brandgevaar, verboden zijn om een sigaret op te steken of vuur te maken in de Vlaamse natuur.

Bekijk alle artikels uit In Limburg