Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be --

vrijdag 27 november 2020

In Limburg: Demir investeert recordbedrag van 124 miljoen euro in asbestafbouw (9 november 2020)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de komende twee jaar een recordbedrag van 124 miljoen euro investeren in asbestafbouw. Dat is een verzesvoudiging van het huidige jaarlijkse budget en het dubbele van alle investeringen door de Vlaamse overheid de voorbije 5 jaar. Anno 2020 bevatten nog altijd ruim 2,7 miljoen woningen in Vlaanderen de kankerverwekkende stof. Om asbestverwijdering te versnellen in onder meer particuliere woningen komt er voor het eerst een verhoogde premie wanneer isoleren gepaard gaat met asbestverwijdering.

"In het belang van de gezondheid van de mensen verzesvoudigen we onze inspanningen", zegt Demir.

Het is dag op dag negen jaar geleden dat in Brussel een van de eerste asbestprocessen uit de Belgische geschiedenis gepleit werd. Voor de burgerlijke rechtbank vroegen de nakomelingen van een vrouw uit de provincie Antwerpen een schadevergoeding van de firma Eternit omdat die goed op de hoogte was van de schadelijkheid van asbest schadelijk is, maar het product toch verder produceerde. Asbestvezels hechten zich vast in de longen en kunnen de ademhaling ernstig bemoeilijken. Ze kunnen leiden tot asbestose, een ongeneeslijke stoflong. Maar ook tot mesothelioom (longvlieskanker). Die ziektes ontdekken artsen soms pas 30 jaar na de blootstelling aan asbest.

Vorig jaar verhoogde Demir het voorziene budget al met 4,5 miljoen euro om in de hele provincie Limburg aan asbestverwijdering aan huis te doen. Eerder dit jaar verhoogde ze het voorziene budget van 1,5 miljoen euro naar maar liefst 11,625 miljoen euro extra voor asbestafbouw in Vlaanderen. De minister kondigde meteen aan dat ze nog verder wou verhogen. Die belofte komt ze nu na.

Demir focust op gebouwen waar mensen wonen, verblijven of werken. Dat gaat zowel over scholen en zorginstellingen als particuliere woningen.

84 miljoen euro wordt gebruikt om in 2021 en 2022 een verhoogde isolatiepremie te geven voor dak- en buitenmuurisolatie bij residentiële en niet-residentiële gebouwen wanneer de verwijdering van asbest gepaard gaat met het isoleren van de spouwmuren of het dak. Vanaf 1 januari komt bovenop de isolatiepremie een forfaitaire premie van 8 euro per vierkante meter wanneer gelijktijdig asbestleien, een asbesthoudend onderdak of asbesthoudende gevelbekleding worden verwijderd.

Volgens de OVAM schuilt er in particuliere woningen nog zo'n 910.000 ton in meer dan 3.500 verschillende toepassingsvormen. En dat zowel in de buitenmuren als in de daken. Het gaat om ruim 2,7 miljoen woningen.


40 miljoen euro gaat naar asbestverwijdering in voornamelijk scholen of zorginstellingen via sectorprotocollen. Ook protocollen met lokale besturen voor asbestverwijdering en -ophaling aan huis kan.

"Daar waar kinderen en kwetsbaren dagelijks vertoeven kunnen we dus versneld aan asbestafbouw doen in het belang van hun gezondheid. We gaan daarvoor protocollen opstellen met die sectoren en de OVAM.

"Asbest blijft een belangrijk probleem in Vlaanderen, het komt nog erg veel voor in onze gebouwen en op onze daken. We zijn er in geslaagd een ongezien groot budget voor uit te trekken wat ten goede komt aan de leefkwaliteit en gezondheid van velen. Bovendien zorgen we zo voor meer dak- en gevelrenovaties in Vlaanderen, die op de koop toe ook nog eens zorgen voor het verlagen van de energiefactuur van de mensen, voor extra tewerkstelling voor de bouwsector én voor het verminderen van de uitstoot. Zeker na de coronacrisis kan de bouwsector alle duwtjes in de rug gebruiken", aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.Bekijk alle artikels uit In Limburg