Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 21 oktober 2020

Genk: Maak zelf een beeldje in Bokrijk (18 juni 2015)

Onlangs kon je in Bokrijk de succesvolle tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ bekijken, met onder meer 44 betonnen Stahlhelmen die door evenveel Limburgse gemeenten creatief werden bewerkt.

“Ook een tweede initiatief brengt de herdenking van de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht. Hierbij staat participatie opnieuw centraal”, zegt Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed.

“In een van de historische huizen in het Openluchtmuseum kunnen bezoekers in kader van ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) een beeldje uit klei maken ter nagedachtenis van de gesneuvelden van WOI. Een dergelijk artistiek project hoort beslist thuis in Bokrijk, een plek die wel vaker inspirerend werkt.”

Alle beeldjes samen zullen in 2018 deel uitmaken van een grote kunstinstallatie van kunstenaar Koen Vanmechelen, die op een van de meest bevochten plekken in Ieper wordt opgesteld.

In de hoeve uit Heist-Op-Den-Berg in museumdeel Kempen is een van de vele ‘ComingWorldRememberMe’-ateliers (CWRM) opgesteld, momenteel het enige in Limburg. CWRM is een internationaal project van kunstenaar Koen Vanmechelen en vzw Kunst waarbij participatie vanwege het publiek een essentieel onderdeel is.

De bezoekers worden uitgenodigd om, uit eerbetoon, een beeldje te boetseren dat een van de 600.000 slachtoffers op Belgische bodem voorstelt. Op deze manier worden zij peter of meter van het project. Een beeldje uit klei maken neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Nadien worden de beeldjes gebakken en komt er aan elk beeldje een dog tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Elke dog tag draagt de naam van een peter of meter en de naam van een van de slachtoffers uit de namenlijst die door het In Flanders Fields Museum in Ieper is opgesteld. De deelnemer ontvangt een certificaat van deelname. De beeldjes zelf worden na afloop allemaal verzameld en zullen in 2018 deel uitmaken van de indrukwekkende land art-installatie CWRM in Ieper. Tijdens de periode 2014-2018 kunnen mensen wereldwijd workshops volgen om zo in het benodigde aantal van 600.000 beeldjes te voorzien. 2014 werd afgesloten met een totaal van 40.000 beeldjes. In de maanden april, mei, juni en september kunnen de bezoekers elk weekend aan de slag. In juli en augustus zal het atelier dagelijks geopend zijn.

De hele zomervakantie lang zijn er in het Openluchtmuseum trouwens nog tal van andere initiaties en workshops te beleven.

Een peter- of meterschap CWRM kost de bezoeker in Bokrijk 2.5 euro in plaats van de gebruikelijke 5 euro. Omdat Bokrijk dit project een warm hart toedraagt, is beslist om per beeldje hetzelfde bedrag bij te passen. Zo zal er uiteindelijk telkens 5 euro terugvloeien. Dit bedrag wordt deels besteed aan de realisatie van de grote kunstinstallatie. De andere helft is bestemd voor het goede doel, met name de ‘Future of Hope Foundation’. Deze stichting wil weeskinderen in Zimbabwe helpen om hun eigen leven in handen te nemen en schenkt veel aandacht aan kwaliteitsvol onderwijs, gezondheidszorg en natuurlijke ecosystemen.


Bekijk alle artikels uit Genk