Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 28 september 2020

Dilsen-Stokkem: Minister Zuhal Demir bezoekt grindontginningssite in Elen (16 juli 2020)

Steengoed Projecten mocht zopas Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie Zuhal Demir ontvangen op de site van Elerweerd. De nieuwe Limburgse locatie voor grindontginning stond die dag ook open voor de sectorgenoten van het overlegcomité OVO.

"Gezien haar bevoegdheden brachten wij tijdens dit bezoek de vele opportuniteiten voor natuur en landschap én de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht", zegt directeur Frank Liebens. "Daarnaast maakten wij van haar aanwezigheid gebruik om onze adviesnota aan de Vlaamse regering voor te stellen."

De Vlaamse ontginningssector, verenigd in het Overlegcomité van de Vlaamse Ontginners (OVO, n.v.d.r.), vroeg daarbij om haar medewerking in het oplossen van enkele knelpunten die de sector momenteel bezighouden, zoals het wettelijk kader voor ontginningen, het archeologisch onderzoek, de boscompensatie en digitalisering.

"Wat me opviel tijdens het gesprek met meneer Liebens was de goede verstandhouding van Steengoed Projecten met zowel de buurtbewoners als de natuurverenigingen die in de buurt actief zijn", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Economie, natuur en sociaal engagement kunnen perfect hand in hand gaan indien er bereidheid is tot dialoog en samenwerking. Ik ben blij dat Steengoed ook bereid is inspanningen te leveren op dat vlak om het draagvlak in de buurt staande te houden."

Elerweerd: Concreet gaat het hier om de ontginning van zo’n 170 hectare grind en 64 hectare vulzand. Eens de ontginning ver genoeg gevorderd is, wordt gestart met de herinrichting als natuurgebied. Natuurpunt neemt het beheer dan voor haar rekening. Het verlies van 160 hectare landbouwgrond wordt gecompenseerd door een 7 kilometer lang irrigatienetwerk dat 550 hectare aangrenzende landbouwgrond van water zal voorzien.

www.limburgnieuws.be

Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem