Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 25 oktober 2020

Business: Nieuwe recyclagefabriek investeert 27 miljoen euro (18 september 2020)

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met Vlaams minister Zuhal Demir de bouw van de eerste commerciële Act&Sorb fabriek in Genk officieel opgestart.

Act&Sorb ontwikkelde een unieke recyclageoplossing voor Medium Density Fiberboard (MDF). Het bedrijf met bijhorend laboratorium in aanbouw zal deze nieuwe technologie samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk omzetten. Deze innovatie is een wereldwijde primeur in de circulaire economie. Om die reden heeft Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits dan ook 2 miljoen euro steun toegekend voor de bouw van dit bedrijf.

MDF is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Het werd in de jaren zeventig van vorige eeuw ontwikkeld en wordt voornamelijk als bouwmateriaal gebruikt. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd. Tot op heden worden de reststromen verbrand of in een stortplaats gedumpt. Dankzij de nieuwe technologie ontwikkeld door Act&Sorb is het mogelijk om de reststromen van dit duurzame houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardig actief kool. Dit product wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking. Bovendien is het productieproces volledig zelfonderhoudend en energiepositief.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: "Vlaanderen speelt in de Champions League van de circulaire economie. Als Limburger en Genkenaar ben ik dan ook verheugd dat Act&Sorb haar vindingrijkheid in Genk ontplooit en daarmee onze Europese voortrekkersrol verder versterkt. Amper afval en vooral grondstoffen, daar gaan we voor. Dat ook hernieuwbare energie hier een prioriteit is, kan ik als minister van Energie enkel toejuichen."

"Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van innovatie. Act&Sorb kiest voor een totaal nieuw fabricageproces waarbij MDF wordt gerecycleerd voor allerlei toepassingen. Zo wordt vermeden dat grote hoeveelheden van dat afval in verbrandingsovens komt", zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. "Nieuwe technologieën zoals deze moeten we kansen geven. Vlaanderen steunt de realisatie van een maakbedrijf in de circulaire economie in Genk ten volle. Het zijn dit soort bedrijven en projecten die Vlaanderen op de kaart zetten rond innovatie en circulaire economie."

Act&Sorb kiest voor Genk omdat het bedrijf er dicht bij het Albertkanaal, het wegennet en spoorverbindingen ligt. Het gaat om een investering van 27 miljoen euro en het bedrijf zou enkele tientallen mensen tewerk stellen.

Ilse Kenis, Executive Vice-President bij Sibelco is zeer enthousiast en blij met het partnershap met Act&Sorb: "Het past binnen de strategie van Sibelco om te focussen op belangrijke applicaties zoals water en gaszuivering en het ondersteunen van de circulaire economie. We hebben een groot vertrouwen in het team van Act&Sorb en kijken er naar uit om ze verder te ondersteunen om van het project een succes te maken."

"Initiatieven als deze zetten Limburg op de kaart en zijn van groot belang om het potentieel van onze regio verder te doen groeien", aldus gouverneur Jos Lantmeeters.
https://www.actandsorb.com/

Bekijk alle artikels uit Business