info@limburgnieuws.be

dinsdag 7 april 2020

Zutendaal: Nieuwe politieraad voor CARMA (31 augustus 2017)

In het politiecommissariaat van Bree vond de installatie plaats van de politieraad van CARMA, de nieuwe politiezone voor Genk, Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, As, Zutendaal (MidLim) en Bree, Bocholt, Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode (NOL). 25 raadsleden leggen in handen van burgemeester-voorzitter Wim Dries de eed af.

Ongeveer een jaar geleden begonnen de gesprekken over een fusie. Sinds mei 2017 is de operationele fusie een feit. Onlangs is ook het eerste van twee noodzakelijke KB's ondertekend door de koning. Begin 2018 zou de fusie rond moeten zijn.

"CARMA vormt een van de grootste zones van Vlaanderen, met negen gemeenten die samen bijna 176.000 inwoners tellen. De fusie geeft ons meer slagkracht met dezelfde middelen", zegt burgemeester Dries die ook voorzitter is van de nieuwe politieraad.

Elke gemeente vaardigt een aantal gemeenteraadsleden af om te zetelen in de politieraad. Het aantal vertegenwoordigers wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van de gemeente. De negen burgemeesters zijn van rechtswege lid van de politieraad en worden niet meegeteld in het aantal leden bepaald door het bevolkingscijfer. De samenstelling van de nieuwe raad:

Voor Genk: Wim Dries, Mustafa Harraq, Mehmet Kayacan, Annita Laporte, Jeannine Steyvers, Yves Grouwels, Yasin Kilic, Bianca Booms, Kris Mercken, Marleen Vrancken
Voor Bree: Liesbeth Van Der Auwera, Bernadette Verslegers, Lodewijk Tijskens
Voor Houthalen-Helchteren: Alain Yzermans, Muhammet Oktay, Patrick Pollers, Jef Verpoorten, Stijn Van Dingenen
Voor As: Tom Seurs, Merel Cremers
Voor Bocholt: Stijn Van Baelen, Sylvia Dries, Jacque Van Humskerken
Voor Kinrooi: Jo Brouns, Peter Nies, Tamara Smolders
Voor Meeuwen-Gruitrode: Lode Ceyssens, Rob Haex, Jan Schonkeren
Voor Opglabbeek: Benny Spreeuwers, Raf Vliegen, Ine Knoops
Voor Zutendaal: Ann Schrijvers, Robben Martens


Het mandaat van korpschef werd vacant verklaard. Tot de aanstelling van een nieuwe korpschef heeft hoofdcommissaris Frank Mulleners de dagelijkse leiding over de zone. De korpschef van CARMA zal bepaald worden na een selectieprocedure.

CARMA zal met 323 ge├╝niformeerde politiemensen en 91 burgerpersoneelsleden functioneren. Zij zullen een grondgebied van 516 km┬▓ met 175.962 inwoners gaan beheren. Op de grootsteden Brussel, Antwerpen en Gent na is de nieuwe politiezone - samen met zone Ieper - een van de grootste van Vlaanderen.

Bekijk alle artikels uit Zutendaal