Nieuws uit Limburg

zaterdag 20 oktober 2018

Zutendaal: Gemeenschapswachten gevierd voor 20 jaar inzet (2 december 2016)

In 1996 verschenen in Genk de eerste stadswachten in het straatbeeld. Daarmee was Genk één van de eerste lokale besturen om dit te doen. Sinds 2007 gaan ze door het leven als gemeenschapswachten en nu op dit moment zijn er 32 actief in Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal. Vandaag werden ze in de bloemetjes gezet in aanwezigheid van federaal minister van veiligheid Jan Jambon.

"Op dit moment is er een groep van 32 gemeenschapswachten, actief in een vijftal deelprojecten", zegt burgemeester Wim Dries. "Dat zijn enerzijds de projecten preventie –bijvoorbeeld inzet bij evenementen- en buurttoezicht in de wijken. Anderzijds de inzet op drie specifieke locaties: het ziekenhuis, het SportinGenk Park en het Cultuurcentrum. Een deel van hen wordt overigens ook ingezet in As, Opglabbeek en Zutendaal. Een zesde project, dat van de Lijntoezichters op de bussen, werd begin dit jaar stopgezet. De overkoepelende coördinatie ligt bij het Genkse Veiligheidshuis."

In het begin was er verwarring. Waren dit nu politiemensen in paarse jassen? Niet dus: de gemeenschapswachten spelen een preventieve rol. Ze zijn aanwezig in de publieke ruimte en kunnen toezicht houden tijdens evenementen, in buurten of in het stadscentrum. "Omdat ze zo vaak heel goed weten wat er leeft zijn ze uitstekend geplaatst om onregelmatigheden te signaleren. Anderzijds vormen ze door hun aanwezigheid ook een duidelijk aanspreekpunt voor burgers, ze proberen altijd zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen", aldus Dries.

"Daarnaast kunnen ze mensen informeren en sensibiliseren rond allerlei zaken: afval op straat gooien, onvoorzichtig gedrag en dergelijke meer. Onze gemeenschapswachten worden de laatste tijd ook steeds meer ingezet om te bemiddelen bij bijvoorbeeld discussies op straat. Het is met andere woorden een gevarieerde functie die heel wat vaardigheden vereist."

Bekijk alle artikels uit Zutendaal