Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

vrijdag 14 december 2018

Voeren: Limburgse deelnemers Dag van de Landbouw (18 september 2016)

Op zondag 18 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven.

Hieronder een overzicht van de deelnemende bedrijven uit Limburg:


Christophe Herens (Akkerbouw en groenteteelt)
Aardappelen en nog zoveel meer

Op dit bedrijf worden aardappelen geteeld voor verschillende groothandelaars. die worden er verder behandeld tot het product dat je koopt in de supermarkt. Ze telen ook wortelen, erwten en bonen. In het voorjaar is Christophe op het veld druk bezig met het bewerken, bemesten en zaaien. Vanaf de zomer worden alle teelten geoogst.

Wat valt er die dag te beleven?
Er zijn rondleidingen die je laten zien hoe de aardappelen en wortelen opgeslagen worden. Als er tijdens Dag van de Landbouw aardappelen geoogst worden, zal je live kunnen zien hoe dit verloopt, van het aanleveren tot het sorteren. Er zijn ook filmpjes die het proces van zaaien tot oogsten laten zien.

Voeren – Weersterweg 18 - Welkom van 10 tot 18 uurRene en Beatrice London-Hanssen (Melkvee)
Slapen tussen de koeien?

Rene en Beatrice zijn al de 4de generatie op dit melkveebedrijf. Ondertussen is er wel al verscheidene keren vernieuwd. Zo is er onlangs nog geïnvesteerd in een nieuwe melkveestal en -installatie. Rene en Beatrice baten ook een vakantiehuisje uit in de buurt van het bedrijf.

Wat valt er die dag te beleven?
Er zijn rondleidingen in de stallen. Je brengt een bezoekje aan de kalfjes en de koeien. De machines die op de boerderij gebruikt worden staan tentoongesteld. Kortom, er wordt je een blik achter de schermen gegund op dit melkveebedrijf.

Voeren – Veld 3 - Welkom van 10 tot 18 uurFamilie Theunissen (Fruitteelt – appelen, peren en kleinfruit)
Vooral appelen

De 2 broers Mathieu en Jean-Marie baten samen dit fruitteeltbedrijf uit. Ze telen vooral appelen (allerlei soorten) maar er zijn ook peren en een beperkt areaal kleinfruit, namelijk stekelbessen en kersen. Ondertussen staat de 3de generatie klaar om het bedrijf over te nemen. Na het plukken wordt er op dit fruitteeltbedrijf zelf gesorteerd, gekoeld en bewaard. Er is ook een fruitautomaat.
Wat valt er die dag te beleven?
Je krijgt een rondleiding langs de plantages, de sorteer- en koelinstallatie. Je kan natuurlijk ook fruit, sap en siroop proeven en kopen.

Moelingen (Voeren) – Batticestraat 14 - Welkom van 10 tot 18 uurEugene en Lieve Wiertz-Robijns (Stroopstokerij)
3de generatie stroopstoken

Eugène is al de 3de generatie die het fruit van de hoogstamboomgaarden (appelen en peren) uit de omgeving stookt tot stroop. Dit doet hij een aantal keren per week, van eind september tot eind december. De stroopstokerij is eigenlijk de nevenactiviteit op een melkveebedrijf, maar tijdens de Dag van de Landbouw zal je enkel de stroopstokerij kunnen bezoeken.

Wat valt er die dag te beleven?
Er zijn rondleidingen die je een blik gunnen achter de schermen van deze stroopstokerij. Zo krijg je onder meer de stookketels te zien. Nadien kan je de stroop proeven en eventueel kopen.

Voeren – Commanderieshof 2 - Welkom van 10 tot 18 uurChristophe en Shirley Billen-Schoels (Fruitteelt – peren en appelen)
Tussen de peren

Christophe is al de 3de generatie die hier fruit teelt. Vroeger had hij een assortiment kleinfruit maar nu is hij gespecialiseerd in hardfruit. Je vindt bij hem vooral peren en een klein areaal appelen. Afhankelijk van het seizoen is hij aan het snoeien, plukken of sorteren.

Wat valt er die dag te beleven?
Tijdens de Dag van de Landbouw krijg je een rondleiding in de plantages. De tractoren en ander materiaal staan tentoongesteld en je komt meer te weten over de sortering. Je kan fruit proeven en kopen.

Wellen – Drienootstraat (geen nummer) - Welkom van 10 tot 18 uurIvo en Carine Bleus-Boonen (Stroopstokerij)
Stroop sinds 1843

Al sinds 1843 wordt hier stroop gemaakt. Ivo is ondertussen de 5de generatie. Hij is er voltijds mee bezig, zijn vrouw Carine springt regelmatig bij. Ze verwerken op artisanale manier appelen en peren tot pure stroop. Er wordt niets anders toegevoegd. Tijdens het plukseizoen wordt er dagelijks 1000 kilogram fruit verwerkt tot stroop.

Wat valt er die dag te beleven?
Er is een rondleiding, zodat je de stookinstallatie kan bezichtigen. Je kan natuurlijk ook stroop proeven en kopen.

Wellen – Steenweg Vrolingen 45 - Welkom van 10 tot 18 uur
www.stroopvanvrolingen.beFamilie Royen – Welroy Fruit (Fruitteelt – aardbeien)
Aardbeien van maart tot december

De familie Royen teelt hier sinds 2005 aardbeien. Die worden op substraat geteeld, in de serre zowel als onder kappen en in de openlucht. De plantjes worden hier ook zelf opgekweekt. Van begin maart tot eind december verkopen ze hun aardbeien via thuisverkoop en op markten.

Wat valt er die dag te beleven?
Tijdens een wandeling van 2 kilometer ontdek je het volledige bedrijf. Op verschillende plaatsen zullen infostands zijn. En natuurlijk kan je ook aardbeien proeven en kopen.

Wellen – Langenakker 132A - Welkom van 10 tot 18 uur
www.welroyfruit.be

Bekijk alle artikels uit Voeren