www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Voeren: Altenbroek is vierde stiltegebied (17 mei 2015)

Wie in Voeren woont of de gemeente bezoekt, weet het al langer: er vallen heel wat stille en natuurrijke plekken te ontdekken. De gemeente promoot zich als ‘natuurlijk rustig’. Eén gebied, Altenbroek, krijgt nu ook een officieel stiltelabel met twee sterren. Nauwkeurige geluidsmetingen toonden aan dat het in Altenbroek wel bijzonder stil is.

Vandaag reikte de Vlaamse overheid het stiltelabel uit, waarmee Altenbroek het vierde officiële ‘stiltegebied’ in Limburg wordt. De gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove en burgemeester Huub Broers zetten hun schouders onder het stilte-initiatief en zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat. De uitreiking gebeurde in de stille omgeving van de Altenbroekplukboomgaard van Natuurpunt. Deze werd feestelijk geopend en wil de Voerenaars laten genieten van lekkers.

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en natuur van de provincie Limburg, vertelt: “Altenbroek is een van de vier stiltegebieden waar we een stiltelabel voor hebben aangevraagd. Drie gebieden Gerhagen, Kempen-Broek en Zwarteput hebben hun label al gekregen. In elk stiltegebied is er gestandaardiseerd gemeten en geluisterd door medewerkers van het Departement Leefmilieu Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid. In Altenbroek werd in 2012 en 2013 op 9 plaatsen gemeten. Men controleerde het geluidsniveau en het gebiedsvreemd (verkeer, recreatie …) geluid.”

Wil dat zeggen dat je in een stiltegebied geen geluid meer mag maken? “Nee”, stelt Vandenhove. “In een stiltegebied is het nooit helemaal stil. Fluitende vogels en andere natuurlijke geluiden horen er thuis. Net als gebiedseigen geluiden zoals tractors of lachende wandelaars. De erkenning als stiltegebied is trouwens een waardering voor de stilte in het gebied en geen wetgeving vol verboden. Wél wordt er gestreefd om de stilte zoveel mogelijk te bewaren."

Bekijk alle artikels uit Voeren