info@limburgnieuws.be

zondag 23 februari 2020

Tongeren: Zwarte zwaan is terug in Tongeren (24 januari 2020)

Jarenlang was de ingebuisde Jeker aan de Lakenmakerstoren in het Begijnhof een biotoop voor de zwarte zwaan en enkele siereendjes. De Jeker werd terug opengelegd. De zwarte zwaan werd tijdelijk overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Burgemeester An Christiaens: "De zwarte zwaan was een symbool geworden van de stad Tongeren en is wellicht terug te vinden in vele fotoalbums. Toeristen probeerden vlakbij te geraken om een foto te nemen. Ook grootouders met kinderen, toevallige passanten, buurtbewoners vonden de zwaan als het ware een attractie."

Schepen Patrick Jans: “Bij de start van de werken van de openlegging van de Jeker moest er een nieuwe tijdelijke thuis voor deze dieren gezocht worden. Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek ving de dieren op gedurende 2,5 jaar. De zwarte zwaan zal ook opnieuw een partner krijgen. Wij zijn verheugd dat we deze dieren een nieuwe thuis kunnen bieden op de vijver aan de Velinx. We zullen de dieren in hun nieuwe biotoop nauwlettend in de gaten houden."

De technische dienst zal instaan voor de verzorging van de dieren. "Hopelijk zullen de dieren zich snel thuis gaan voelen in hun nieuwe omgeving. We vragen aan de wandelaars en de hondeneigenaars
om de dieren niet te verstoren", besluit schepen Guy Schiepers.


Bekijk alle artikels uit Tongeren