vrijdag 26 april 2024

Tongeren: Activiteiten 75 jaar Bevrijding Tongeren (5 november 2019)

Op vrijdag 8 september 1944 verschenen de eerste Britse en Amerikaanse soldaten in de Tongerse straten. Dit kondigde het begin van de bevrijding in Tongeren aan. Na de bevrijding volgden nog moeilijke maanden voor de circa 13.300 Tongenaren. Goederen bleven schaars en op de bon. Vele gebouwen waren vernield. En de oorlog kwam terug onder de vorm van V-bommen. Ook Tongeren bleef hiervan niet gespaard.

Tongeren herdenkt de bevrijding met een tijdelijke expo, een boeiend naslagwerk en een lezing over de V-bommen terreur.

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: "75 jaar na de bevrijding van België is het laatste woord over de tragische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog altijd niet geschreven. De dienst erfgoed organiseert naar aanleiding van deze herdenking enkele activiteiten over de lokale geschiedenis. In het Praetorium wordt er een tijdelijke expo over Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd opgebouwd. Op dinsdag 19 november geeft historicus Pieter Serrien een beklijvende lezing over de V-bommen terreur in onze streken. En er komt een heruitgave van de 3 boeken met de episodes van Tongeren en Tongenaren in WOII: de mobilisatie en Duitse inval, een bezette stad en de bevrijding."

In 2010 besliste de dienst erfgoed van de stad Tongeren om een aantal getuigenissen van Tongenaren omtrent deze donkere periode op te tekenen en te bundelen. Deze mondelinge geschiedenis, die anders dreigt verloren te gaan, maakt deel uit van het immaterieel erfgoed. Het belang ervan is immens. Ze lanceerde een oproep aan de bevolking om deel te nemen aan dit project. Uiteindelijk gingen meer dan 20 personen hierop in. Er werd ook gebruik gemaakt van reeds opgetekende herinneringen. Naast deze mondelinge geschiedenis haalde de dienst erfgoed eveneens informatie uit het Tongerse stadsarchief en het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij. Dit resulteerde in drie boekdelen over Tongeren en Tongenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. In korte tijd waren ze

Vanaf 12 november is er een nieuwe bundel verkrijgbaar met het historische gedeelte en het boekdeel met de getuigenissen. Dit duopakket is voor elke Tongenaar een boeiend naslagwerk. De prijs van het pakket bedraagt 14,50 euro en is te koop bij Toerisme Tongeren. Daarnaast organiseert de dienst erfgoed een tijdelijke tentoonstelling over Tongeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze tentoonstelling is vanaf 11 november tot het einde van de
kerstvakantie te bezichtigen in het atrium van het Praetorium. De bezoeker krijgt een beknopt overzicht van de gebeurtenissen tussen de mobilisatie en de bevrijding. De tentoongestelde objecten komen uit de collectie van Nico Olislagers, een Tongerse verzamelaar; het Fort van Eben-Emael en de ontzettend rijke collectie van het museum Winter 1944 te Borlo in Gingelom.

Tenslotte organiseert de dienst erfgoed een lezing van historicus Pieter Serrien over de Duitse vliegende bommen die onze streken tijdens de laatste oorlogsmaanden teisterden. Deze lezing vindt plaats op 19 november om 19.30 uur in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. De expo en de lezing zijn gratis.


PROGRAMMA 75 JAAR BEVRIJDING TONGEREN


Tijdelijke expo Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd: van 11 november 2019 t.e.m. 6 januari 2020 in het atrium van het Praetorium. Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.

Lezing V-bommen terreur: Pieter Serrien is historicus en gefascineerd door de Wereldoorlogen. Hij schreef onder andere Zo was onze oorlog over het leven tijdens WOII en Elke dag angst over de V-bommen terreur in 1944-1945. Op 19 november om 19.30 uur in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Gratis.

Heruitgave Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd: De drie boeken Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd zijn gebundeld in een herwerkte uitgave. Ook de vele Tongerse getuigenissen vindt u terug in één boek. Duopakket voor 14,50 euro verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren (vanaf 12 november)


Bekijk alle artikels uit Tongeren