info@limburgnieuws.be -

zondag 9 augustus 2020

Tongeren: Opening stadspark De Motten op zaterdag 28 september (25 september 2019)

Zaterdag 28 september, 2 jaar na de start van de werken, is het zover. Het stadspark De Motten wordt dan officieel geopend. Het vernieuwde stadspark is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgt naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt.

"De grootste Tongerse werf ooit is opgeruimd en ligt er vandaag piekfijn bij. Het dempen en inbuizen van de Jeker in de jaren vijftig noemen we vandaag een historische vergissing. En die vergissing wilden we rechtzetten. Het terug in beeld brengen van de Jeker paste in onze integrale visie op waterbeheer, waarbij we water dichter bij de Tongenaren willen brengen", zegt burgemeester An Christiaens.

De herinrichting van het park heeft een wijziging van de verkeerstroom teweeg gebracht. De Dijk doet nu functie als fiets- en wandelpad. Het gemotoriseerd oost-west verkeer wordt via de Wijkstraat langs de rotonde naar de Luikersteenweg geleid. Aan de oost- en westzijde van het park werden twee nieuwe parkings aangelegd. Het park en de rand met de benedenstad zijn nu verkeersluwer, ruimer en rustiger.

De allerkleinste Tongenaren kunnen zich volop uitleven in de grote speeltuin waar schommels nooit stilstaan. Acrobatische jongeren en hun bewonderaars vind je voortaan aan het skatepark. Maar het park is ook populair bij joggers die hier in alle vroegte komen lopen. De plaatselijke atletiekclub ADD kan hier voortaan in de meest prachtige omgeving zijn wedstrijden organiseren.

In de volkstuintjes (2,6 ha groot) aan de Wijkstraat wordt al meer dan 100 jaar getuinierd. Waar dit voorheen eerder een desolate plek was, zijn ze nu helemaal opgenomen in het geheel. Ze zijn nu de uitgelezen ontmoetingsplaats en dragen sterk bij tot de uitgroei van het sociale netwerk in deze buurt. Ook bij de aanleg van de nieuwe tuintjes werd een sterk participatietraject doorlopen. De tuinders, Limburg.net, de Landelijke Gilde vzw en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren hebben elk vanuit hun sterkte en expertise bijgedragen aan het project.

Feestelijke opening stadspark op zaterdag 28 september

Op het programma:
14 uur: officieel moment op het waterbelevingsplein – na de toespraken gaan de sluizen open en stroomt het water opnieuw door de Jeker.

Van 14 tot 18.30 uur:
Van aan de volkstuintjes in de Wijkstraat tot aan de VELINX wordt u ondergedompeld in de veelzijdigheid van het park. We zetten al onze disciplines gratis open: van het verkeerspark tot de waterfietsen en de minigolf, Tongerse sportclubs tonen u hoe leuk sporten op de Motten is. Of bewonder het park eens vanuit de skywatch op 50 meter hoogte.

Straatartiesten, workshops, complimentenfeestjes, fietsgraveren, streetdance, springkastelen...

20.30 uur – de VELINX: Vuurspektakel

22.00 uur – de VELINX: Discobar Galaxie en de Tongerse dames van Doemp zorgen ervoor dat u kan swingen tot in de late uurtjes.


Bekijk alle artikels uit Tongeren