www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

dinsdag 23 juli 2019

Tongeren: Opening nieuwe omleidingsweg (5 april 2019)

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legde afgelopen week de laatste hand aan het eerste deel van de omleidingsweg (N753) in Tongeren. De nieuwe verbinding tussen de Nieuwe Steenweg en Bilzersteenweg met de Molenweg wordt vandaag opengesteld voor alle verkeer. De verkeerslichten op het kruispunt met de Bilzersteenweg werden reeds geactiveerd.

Patrick Dewael, burgemeester: "Na het bouwverlof 2018 is AWV gestart met de aanleg van het eerste deel van de omleidingsweg N753. Dit deel is nu klaar. De nieuwe weg verbindt de Nieuwe Steenweg en de Bilzersteenweg met de Molenweg. De R72 en stationsomgeving worden ontlast van verkeer, het AZ Vesalius krijgt een betere ontsluiting en in Henis behoort het sluipverkeer definitief tot de verleden tijd. De aanleg van deze omleidingsweg verbetert de woonkwaliteit en de verkeersleefbaarheid in Henis."

Het was wachten op het einde van de winterperiode om de laatste asfaltwerken te kunnen uitvoeren. Nadien werden nog de wegmarkering en verkeersborden aangebracht. Ook de vangrails kregen hun plaats. Later dit voorjaar volgt nog de groenaanplant van de bermen en taluds.

Door de aanleg van de omleidingsweg werden de Bodemweg en de Henisstraat van elkaar gescheiden voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Molenweg. Zo zal het sluipverkeer door Henis verdwijnen. Voor de fietsers en voetgangers werd een veilige oversteekplaats aangelegd die Henis en het centrum van Tongeren verbindt.

Voor de omleidingswegen rond Tongeren was deze realisatie de eerste fase. Het tracé van het volgende gedeelte maakt de verbinding tussen de Baversstraat en de Maastrichtersteenweg, voornamelijk doorheen landbouwgebied. Dit jaar wordt verder gewerkt aan het ontwerp van die wegenis. Op de uitvoering zal het nog even wachten zijn, aangezien de grondverwervingen nog dienen te gebeuren.Bekijk alle artikels uit Tongeren