Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Tongeren: Museumpas moet sector boost geven (20 september 2018)

1 pas, 120 musea, 50 euro. Vanaf vandaag is de nieuwe museumPASSmusées verkrijgbaar voor het grote publiek. De allereerste museumPASSmusées werd deze namiddag plechtig overhandigd aan Koning Filip. Met de museumpas krijg je een jaar lang en zo vaak je wil toegang tot 120 musea verspreid over het hele land.

In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant zijn 13 musea met de museumpas toegankelijk. De museumPASSmusées moet zorgen voor een aanzienlijke stijging van het aantal museumbezoekers en moet 12 miljoen euro extra inkomsten op 5 jaar tijd genereren.

Slechts een minderheid van de Belgen bezoekt regelmatig een museum. MuseumPASSmusées wil de drempel verlagen door het toegankelijker maken van musea aan een zeer voordelige prijs.

Ten slotte wordt de museumpas voor mensen in armoede aan een sterk verlaagde prijs van 10 euro aangeboden. Vanaf vandaag is museumPASSmusées voor alle Belgen verkrijgbaar via de deelnemende musea en http://www.museumpassmusees.be.

Dat het initiatief een breed draagvlak heeft in de museumsector blijkt uit het enthousiasme waarmee inmiddels 120 musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel deelnemen aan het project. Omdat de inkomsten van museumPASSmusées rechtstreeks naar de musea gaan, zal dit de sector een financiële boost geven.

De museumpas is verkrijgbaar via http://www.museumpassmusees.be en via de deelnemende musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.


Dit zijn de 13 deelnemende musea in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant

Apotheekmuseum (Maaseik, Limburg)
FeliXart Museum (Drogenbos, Vlaams-Brabant)
Gallo-Romeins Museum (Tongeren, Limburg)
Het Stadsmus (Hasselt, Limburg)
Jenevermuseum (Hasselt, Limburg)
Kerkschatten van Sint-Catharina (Maaseik, Limburg)
M-Museum (Leuven, Vlaams-Brabant)
Modemuseum Hasselt (Hasselt, Limburg)
PARCUM (Heverlee, Vlaams-Brabant)
Plantentuin Meise (Meise, Vlaams-Brabant)
Provinciaal Domein Bokrijk (Genk, Limburg)
RAM - Regionaal Archeologisch Museum (Maaseik, Limburg)
Sportimonium (Hofstade - Zemst, Vlaams-Brabant)

"In Nederland bestaat de Museumkaart al ruim dertig jaar, meer dan een miljoen gebruikers genieten ervan. In België hopen we natuurlijk ook op een groot succes. Dat zoveel musea in heel België meedoen maakt de Museumpas bijzonder aantrekkelijk en nodigt iedereen uit om kunst en cultuur overal in ons land te herontdekken", aldus Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur.

"Het opzet van de pas is tweeledig: enerzijds de zichtbaarheid van onze instellingen verhogen en anderzijds de drempel tot cultuur verlagen. Het initiatief, genomen door de hele Belgische museumsector, getuigt niet enkel van een constructieve dynamiek, maar ook van hun voortdurende zorg om toegang tot ons erfgoed te vergemakkelijken."


https://www.museumpassmusees.be/nlBekijk alle artikels uit Tongeren