www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zaterdag 16 februari 2019

Tongeren: Expo de kopten, een ander Egypte in de schatkamer van het Teseum (19 juni 2018)

In de schatkamer van het Teseum is de nieuwe expo de kopten, een ander Egypte, geopend. De cultuur van de kopten, de christelijke Egyptenaren, was lange tijd ongekend voor het Westen. Sinds het einde van de 19de eeuw was er een grote fascinatie voor Egypte. Europa herontdekte het vergeten Egypte met een enorme belangstelling voor de kopten. Er werden indrukwekkende verzamelingen opgebouwd en tentoongesteld.

Ook de Gentse hoogleraar diergeneeskunde Antoine de Moor raakte in de jaren 1970 betoverd door dit oosterse land. Decennialang verzamelde hij koptisch textiel, en ook papyri en objecten. In de jaren 1990 nam de familie Huts van Katoen Natie zijn levenswerk over. Men bracht in 2016 de collectie onder in de kunststichting, The Phoebus Foundation.

Burgemeester Patrick Dewael is enthousiast over de samenwerking: "Wij krijgen uitzonderlijk de gelegenheid om de rijke collectie van the Phoebus Foundation uit te lenen. Maar liefst tachtig objecten gaande van kledij, weefsels tot gereedschap vertellen ons meer over de ambacht van de kopten. Het boeiende van de tentoonstelling is dat we niet alleen weefsels tonen, maar ook ruimschoots aandacht besteden aan de mensen die het ooit droegen en de cultuur waarin ze leefden."

Afgelopen week vulde de schatkamer zich met de unieke stukken van the Phoebus Foundation. Een ware zoektocht voor de conservator van het Teseum, Stefanie Sfingopoulos. Niet alleen was het bijzonder moeilijk om een selectie te maken uit de vele topwerken uit de collectie, ook was het een waar avontuur om zich een weg te banen doorheen een ongekende cultuur.

Samen met het Geheugen Collectief is het team van het Teseum op zoek gegaan naar een definitie van koptisch.

Bezoekers kunnen zich te goed doen aan koptische teksten, architectuur-fragmenten, aardewerk en huishoudelijke voorwerpen uit het dagelijkse leven. Maar de expo bestaat grotendeel uit weefsels. Veel koptisch textiel bleef bewaard door de begraafmethodes van de kopten. En vooral dankzij het droge klimaat in Egypte en de zandbodem. De koptische textielkunst heeft een rijke beeldtaal. Vrolijke taferelen, felle kleuren, expressieve figuren, plantenmotieven gecombineerd met geometrische patronenÂ… Anders dan het goud en zilver van de schat van het Teseum, minder uitgesproken misschien maar met eenzelfde vakmanschap.

INFO
Deze expo is van 16 juni tot en met 2 december te ontdekken in de schatkamer van het Teseum.
Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Het Teseum is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur
Maandag gesloten


Bekijk alle artikels uit Tongeren