www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Tessenderlo: 1.254 soorten beestjes in één tuin in Tessenderlo (18 februari 2016)

Tijdens een zeven jaar durende studie trof onderzoeker Frank Van de Meutter 1254 verschillende soorten insecten van 8 soortgroepen aan in zijn tuin. Dat is naar schatting 45 % van alle Vlaamse soorten in de onderzochte groepen. De studie bewijst dat ecologische tuinen een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud van biodiversiteit.

In de tuin werden 30 soorten dagvlinders, 29 soorten kokerjuffers, 20 soorten lieveheersbeestjes, 171 soorten zweefvliegen en 947 soorten nachtvlinders aangetroffen. Die soorten, waaronder een aantal erg zeldzame, planten zich niet allemaal voort in de tuin, maar komen er ook voedsel zoeken.

Let wel: de ‘tuin’ van de onderzoeker is niet echt representatief voor een Vlaamse tuin: een ecologisch beheerde oppervlakte van 1 hectare die dan ook nog in de nabijheid van een groot natuurgebied, Averbode Bos en Heide, ligt. De tuin bevat een moestuin, een grasland en is doorsneden door houtkanten van meidoorn, sleedoorn en zomereik.

"Niet elke Vlaamse tuin biedt zo’n gevarieerde aanblik, maar wat de studie alvast bewijst is dat zo’n ecologische tuin kan bijdragen tot een hogere landschapskwaliteit en dat veel soorten er hun toevlucht kunnen vinden."


Bron: Natuurpunt.

Bekijk alle artikels uit Tessenderlo