zondag 26 juni 2016 | Nieuws uit Limburg (B) - - Persberichten: info@limburgnieuws.be - - @limburgnieuwsbe (twitter) - -

Kies je stad/gemeente

Tessenderlo: Bossen Tessenderlo behalen FSC certificaat


12/03/'10 - Onlangs hebben verschillende bossen te Tessenderlo een FSC-certificaat ontvangen, samen goed voor 416,55 hectaren. Het FSC-label wordt wereldwijd aanzien als dé garantie dat een bos duurzaam wordt beheerd. Het hout dat dit bos opbrengt, mag dan ook voortaan worden verkocht met een FSC-label.
De eigenaars of beheerders die voor Tessenderlo betrokken zijn in dit project zijn: ANB regio Midden- en West Limburg, de provincie Limburg, de kerkfabriek Sint-Lucia Engsbergen, de kerkfabriek van Schoot, de kerkfabriek Sint-Martinus, de kerkfabriek Sint-Pietersbanden, de OCMW’s van Tessenderlo en Diest, het Bisdom Hasselt, het gemeentebestuur van Tessenderlo en tien privé-eigenaars.

“Met het behalen van een FSC-certificaat voor onze bossen willen we benadrukken dat het goed beheren van onze bossen ook voor onze gemeente van belang is. Het behalen van dit internationaal erkend label is hier het beste bewijs van,” zeggen een opgetogen burgemeester Fons Verwimp en schepen van Leefmilieu Inne Peys. “Bovendien wordt deze certificering ons niet zomaar van vandaag op morgen in de schoot geworpen. De toekenning van het FSC-label is het resultaat van een jarenlang duurzaam beleid, dat in 2007 al resulteerde in een bosbeheerplan. Dit pioniersplan werd een uniek voorbeeld van samenwerking waarin een grote verscheidenheid aan boseigenaars werden samengebracht. De Gerhagencommissie, die al jaren dient als overlegplatform voor de gebruikers en belanghebbenden in het gebied Gerhagen, vormde hierbij een unieke basis. Deze vorm van samenwerking bood tal van bijkomende voordelen voor de eigenaars maar ook voor het bos en haar bezoekers. Groen met een visie!”

Naast grote bossen als het Zoniënwoud, Meerdaalwoud en Bosland (bossen van de Lage Kempen) kunnen dus ook gemeentelijke bossen of privé-bossen aansluiten bij het project van het Agentschap Natuur en Bos om hun bos te laten certificeren.

Intussen staat de teller FSC gelabelde bossen in Vlaanderen op 13.039 hectare, en nu heeft ook Tessenderlo zijn eigen stukken FSC gecertificeerd bos.

Bekijk alle artikels uit Tessenderlo

Deel / Bewaar Deel / Bewaar / Email
Limburgnieuws.be © 2001 - 2016
Berichten en foto's van Limburgnieuws.be mogen op geen enkele wijze verspreid worden, in welke vorm dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming en overeenstemming van de hoofdredactie. Alle materialen op de site komen van vrijwillige medewerkers.