info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

Sint-Truiden: Nieuwe bijenhotels in Sint-Truiden (1 mei 2019)

Woensdag 1 mei gingen in Gelinden en Runkelen drie wilde bijenhotels open. De bewoners stroomden vlot binnen in de nieuwe vertrekken. "Bijen zijn van onschatbare waarde voor de natuur en de biodiversiteit. Een groot deel van de wereldwijde voedselproductie is alleen al van hun natuurlijke bestuiving afhankelijk. Het besef dat het slecht gaat met deze insecten is in dat licht dus best verontrustend nieuws."

Sint-Truiden wil deze negatieve tendens ombuigen. Het stadsbestuur ondertekende het charter bijvriendelijke gemeente en koppelde hier concrete actieplannen aan. De installatie van zogenaamde bijenhotels (of het stimuleren daarvan) vormt één van deze maatregelen.

"We zijn daarom heel blij met het initiatief van Natuurpunt Aulenteer, dat drie nieuwe bijenhotels in Gelinden en Runkelen opent. Ze krijgen hiervoor financiële ondersteuning vanuit CERA. Zulke bijenhotels zijn erg belangrijk, aangezien de insecten in de natuur en rond huizen minder plekjes vinden om in te wonen en eitjes te leggen. En dat is net cruciaal voor hun voortbestaan en de bevruchting van (fruit)bloesems", zegt schepen van Natuur Ingrid Kempeneers.
"Dit is een heel mooie actie, maar uiteraard kan iedereen helpen. We kunnen allemaal in onze tuin een bijenhotel installeren. We roepen onze inwoners hier dan ook toe op. Als je dat ook nog eens doet in de buurt van bloem- en stuifmeelrijke planten, zijn de bijen helemaal tevreden", besluit burgemeester Veerle Heeren.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden