Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 10 december 2019

Sint-Truiden: Archeologen op Groenmarkt ontdekken klerkenkapel (10 april 2019)

De opgravingen op de Groenmarkt van Sint-Truiden hebben een belangrijke vondst aan het licht gebracht. De archeologen hebben funderingen blootgelegd van de klerkenkapel, een 13de-eeuws gebouw dat dienst deed als begraafplaats van de toenmalige Truiense elite. De komende weken zullen verdere onderzoeken hierover uitsluitsel geven. Gelijktijdig start ook een tentoonstelling met enkele markante vondsten die de voorbije maanden aan de oppervlakte kwamen.

De archeologische opgravingen aan de Groenmarkt gaan vlot vooruit. De onderzoekers hebben al meer dan 900 menselijke skeletten in de werfzone aangetroffen. De overgrote meerderheid van de vondsten dateert van de 17de tot 18de eeuw. De rest is ouder, vermoedelijk 12de- tot 16de-eeuws.

"Dit is best een bijzondere ontdekking. De klerkenkapel is een zogenaamde elitekapel en fungeerde dikwijls als begraafplaats voor de stedelijke machthebbers uit die tijd. Het is dus niet uit te sluiten dat de onderzoekers binnenkort een skelet zullen blootleggen dat toe te schrijven is aan een bekend historisch figuur uit onze stad", zegt schepen van Onroerend Erfgoed Jelle Engelbosch.

"De archeologische opgravingen zijn hoe dan ook een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van onze middeleeuwse stad. Nader onderzoek - dat wel nog een tijdje in beslag zal nemen - kan ons bijvoorbeeld meer leren over conflictperiodes of bepaalde epidemie├źn die zich in Sint-Truiden hebben voorgedaan", aldus burgemeester Veerle Heeren.
Deze week wordt de opgravingsput alvast verder uitgediept. Daarnaast zullen enkele ontdekkingen uitgestald worden in de inkomhal van het stadhuis op de Grote Markt. Deze mini-expo toont onder meer twee integrale skeletten - van zowel een vrouw als een man - die zich enkele weken geleden nog onder de Groenmarkt bevonden.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden