Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Sint-Truiden: Extra lessen zelfverdediging voor kinderen (21 januari 2019)

Ook dit semester kunnen Truiense schoolkinderen na schooltijd een cursus afweertechnieken volgen. Hiermee leren ze zich op een speelse én gepaste manier te wapenen tegen allerlei vormen van agressie en intimidatie. Ouders van deelnemers van de eerste sessies waren unaniem enthousiast over dit project. Een nieuwe lessenreeks volgt.

Onder grote belangstelling volgden leerlingen van het Truiense basisonderwijs vorig jaar een reeks zelfverdedigingscursussen. De lessen werden aangeboden in het kader van Brede School. Hiermee brengen de stad en vzw IN-Z activiteiten van vrijetijdsverenigingen na schooltijd naar de kinderen toe. En houden ze altijd de vinger aan de pols van de samenleving.

Een jaar na de lancering maakt het stadsbestuur een balans op. En die is over de gehele lijn positief.

"Vorig schooljaar hebben zo'n 100 leerlingen van 6 tot 12 jaar in 9 verschillende scholen deze cursussen gevolgd. Er was toen wat commotie alsof we onze jeugd zouden leren vechten. Dat was uiteraard niet de bedoeling en dat blijkt nu ook uit onze evaluatie. Ouders van de deelnemers gaven aan dat hun kinderen vlotter 'neen' kunnen zeggen in risicovolle situaties en zo dus weerbaarder geworden zijn. Dat was precies ons opzet, en daar zijn we dus in geslaagd. Vanwege het grote enthousiasme starten we de lessen opnieuw op in januari en februari. En omwille van de grote vraag gaan we het aantal sessies ook meteen verdubbelen", zegt schepen van Flankerend onderwijs Hilde Vautmans.

Via de cursussen worden de kinderen spelenderwijs geïntroduceerd in de wereld van Penchak Silat. Dat is een Indonesische Kung-Fu-variant. Gediplomeerd instructeur Erich Demaret tekent opnieuw present als lesgever. Zijn werkwijze is vanuit pedagogisch en didactisch oogpunt uniek. "Door in te spelen op hun eigen fantasiewereld leren we kinderen op een laagdrempelige manier allerlei afweertechnieken aan. Dat doen we aan de hand van 4 dieren: de tijger, cobra, kraanvogel en aap. Door hun bewegingen als het ware na te bootsen, kunnen kinderen gepast en verantwoord reageren als ze geïntimideerd of aangevallen worden", aldus de sportleraar.

"Zo leren kinderen hun mannetje of vrouwtje te staan en op gepaste manier voor zichzelf op te komen. Dat kan in hun latere leven eveneens van pas komen. Vanuit die optiek bieden we samen met vzw Arktos ook weerbaarheidstrainingen aan in onze scholen. Hierbij wordt het hele team - van leerling tot leerkracht - betrokken," besluit burgemeester Veerle Heeren.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden