www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 20 juni 2019

Sint-Truiden: Archeologische werken Groenmarkt (11 januari 2019)

Er borrelt iets op de Groenmarkt. Met deze slogan trapt Sint-Truiden de archeologische werken op de Groenmarkt op gang. Die zijn nodig -zelfs verplicht- om de Groenmarkt om te vormen tot een belevingsplein. De waterpartij vormt de blikvanger.

De Groenmarkt krijgt vanaf volgende week een metamorfose. Maandag start het archeologische onderzoek. Dat zal naar verwachting zowat 3.000 skeletten aan de oppervlakte brengen. Die zijn afkomstig van de begraafplaats die zich van de 11de tot de 17de eeuw langs de kerk bevond.

"Opgravingen van die schaal zijn vrij uniek in ons land. Door de omvang zal het onderzoek onvermijdelijk ruim zes maanden duren. Intussen zullen we de site ontsluiten voor bezoekers. Hiervoor wordt nu een traject uitgewerkt. Daarnaast zien we erop toe dat de toegankelijkheid rondom de werf gegarandeerd blijft", zegt schepen van Openbare werken Ingrid Kempeneers.

"Handelszaken blijven hoe dan ook steeds goed bereikbaar. We kleden de werf daarom ook aantrekkelijk in met werfdoeken. Deze campagne maakt shoppers en passanten duidelijk dat er iets borrelt onder de Groenmarkt", zegt schepen van Stadsvernieuwing Jelle Engelbosch.

De Groenmarkt wordt een ontmoetingsplaats, met naast een fontein ook zitbanken en recreatieve elementen. Hierbij komen er eveneens nieuwe bomen, ook ín de grond. De plannen werden hiervoor onlangs gewijzigd. Beleving zal centraal staan. Het Trudoplein en de aanpalende delen van de Diesterstraat, Meinstraat en Plankstraat worden mee vernieuwd. Alles moeten tegen de lente van 2020 klaar zijn, onverwachte vondsten en slecht weer buiten beschouwing gelaten.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden