www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zaterdag 23 maart 2019

Sint-Truiden: Tropische hitte zorgt voor koopverschuiving bij consument (7 augustus 2018)

Met het warme weer shoppen mensen graag in de voormiddag of in de vooravond. Dat merkt babyspeciaalzaak Ciao Bambino op tijdens deze warme zomer. De Truiense ondernemers spelen hier op een creatieve manier op in: het is de eerste handelszaak die de siësta invoert. Op dagen waarop het kwik boven de 30° uitstijgt, sluiten ze de deuren op de snikhete middaguren, maar kunnen klanten 's avonds wel tot 20u terecht in de winkel.

De Truiense babyspeciaalzaak Ciao Bambino voegt de daad bij het woord, door de siësta in België te importeren. "Het idee is gegroeid op een warme dag in Italië, waar we onze nieuwe collectie inkochten. In zuiderse landen is het uiteraard al langer ingeburgerd om namiddag even te sluiten," vertelt Daisy Blavier van Ciao Bambino.

Toen Daisy zelf ondervond dat er tijdens hete namiddagen minder volk langskwam, besloot ze de openingsuren aan te passen: "We zijn nu ongeveer één jaar open, en onze omzet zit nog altijd in stijgende lijn. We verkopen globaal dus niet minder door de hitte, integendeel. Maar we merken wel dat de voormiddagen opvallend druk zijn en er tussen 12u en 16u amper klanten passeren. Als de temperatuur oploopt tot meer dan 30°, sluiten we namiddag even én blijven we 's avonds open tot 20u. Zo kunnen onze klanten ook langskomen wanneer ze afgekoeld zijn of klaar zijn met werken. Het is dus een extra service. Bij ons weten zijn we de eerste handelszaak die dit aanbiedt.'

"Ook andere Truiense handelszaken spelen in op de uitzonderlijke weersomstandigheden", zegt Marijn Ghys van handelaarsvereniging Shop & The City. "Het is mooi dat middenstanders in Sint-Truiden bereid zijn om zich aan te passen aan de noden van hun klanten. Die directe band en wederzijdse appreciatie tussen ondernemer en klant maken ons handelscentrum zo sterk. Naast Ciao Bambino houdt bijvoorbeeld ook Brasserie Grand Place een siësta, om 's avonds de keuken langer open te houden. Er zijn nog andere dergelijke voorbeelden, maar evengoed houden andere winkels hun normale uren aan."


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden