Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

Sint-Truiden: Sint-Truiden herdenkt eerste vrouwelijke schepen (8 maart 2018)

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dan zetten mensen wereldwijd de prestaties van sterke en verdienstelijke dames in de kijker. Ook Sint-Truiden eert één van de meest bijzondere vrouwelijke figuren uit haar lange geschiedenis: Madeleine Lejeune (1896 - 1975).

"Madeleine Lejeune legde in 1953 de eed af als eerste vrouwelijke schepen van de stad. Sindsdien heeft het nog exact 60 jaar geduurd vooraleer ook de eerste vrouwelijke burgemeester in dienst trad. Dat was ikzelf. Toeval of niet, Internationale Vrouwendag leek ons de ideale gelegenheid om de prestaties van schepen Lejeune in de verf te zetten", zegt burgemeester Veerle Heeren.

Madeleine Lejeune was schepen in een tijd dat vrouwenrechten verre van dezelfde betekenis hadden dan nu. Ter illustratie: vrouwen hadden nog maar sinds 1948 het recht om te stemmen of verkozen te worden. Toch weerhield dit de schepen er niet van om haar stempel te drukken op het beleid.

Als officier van de burgerlijke stand trouwde Madeleine Lejeune tal van koppeltjes. Heel wat huidige jubilarissen zullen haar ongetwijfeld herinneren. Daarnaast zorgde ze via mechanisatie voor een vlottere werking van de burgerlijke stad, een beleidsdoelstelling die na Lejeune is blijven bestaan.

“Wat schepen Lejeune deed met de technieken van haar tijd, doen wij met de innovaties van de onze. Via digitalisering en slimme toepassingen zetten ook wij in op efficiëntiewinst van onze organisatie en betere dienstverlening voor onze inwoners."

In 2018 is het 65 jaar geleden dat Madeleine Lejeune schepen werd, een functie die ze vervulde tot 1964. De stad Sint-Truiden liet voor de gelegenheid een bijzondere collage maken. Die overhandigde het stadsbestuur naar aanleiding van Internationale Vrouwendag aan haar familie. In 2002 werd er ook al een straat in deelgemeente Halmaal naar de oud-schepen vernoemd.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden