Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

woensdag 19 december 2018

Sint-Truiden: Hoge Veser wordt Kapucijnenvest (1 februari 2018)

Het gedeelte van de stadsvesten gelegen tussen de Abdijstraat en de Clement Carthuyvelstraat, dat nu nog Hoge Veser heet, krijgt een nieuwe naam: Kapucijnenvest. Dat werd op de gemeenteraad van woensdag 31 januari beslist.

"De Kapucijnen waren de armste tak van de Minderbroeders en maakten zich zeer verdienstelijk als pesthelpers en pompiers. Hun aandacht ging naar de laagste sociale klassen en vestigden zich in 1614 in Sint-Truiden dicht bij de stadswallen. Tussen 1618 en 1665 bouwden ze een eenvoudig klooster met kerk en devotiekapel. In 1797 werden hun goederen door de Franse bezetter aangeslagen en verdween de orde uit Sint-Truiden. In en naast het oude klooster groeide een hospitaal en de huidige OCMW-zetel", vertelt schepen Bert Stippelmans.

"Wij vinden het belangrijk om de herinnering aan de Paters Kapucijnen levend te houden en stellen daarom voor de naam van de Hoge Veser te veranderen in Kapucijnenvest."

"Na deze principiƫle beslissing van de gemeenteraad wordt een openbaar onderzoek van 30 gehouden en wordt advies gevraagd aan de cultuurraad, alvorens over te gaan tot een definitieve beslissingen", besluit burgemeester Veerle Heeren.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden