Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

Sint-Truiden: Truienaren stemmen digitaal (17 december 2017)

Tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen zullen de Truienaren digitaal kunnen stemmen. Dat heeft het schepencollege op vrijdag 8 december beslist. Over het volledige grondgebied worden 38 stembureaus met de nodige digitale apparatuur uitgerust.

Die voorzieningen bestaan uit een hard- en softwarecomponent. Die laatste wordt gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse Overheid. De stad Sint-Truiden staat in voor de aankoop en het onderhoud van de hardware die de digitalisering van het stemproces mogelijk maakt.

"Zo'n digitalisering van de verkiezingen heeft overigens alleen maar voordelen voor de burgers. Doordat het stemmen vlotter verloopt, kunnen de lokalen zowat twee uur langer open blijven en zijn de resultaten sneller verwerkt. Telbureaus zijn namelijk overbodig, en dus ook de voorzitters en bijzitters die er zouden zetelen. Hierdoor kunnen zo'n 320 Truienaren van een rustige verkiezingszondag genieten", zegt schepen van Burgerzaken en Digitalisering Carl Nijssens.

"Zoals met iedere vernieuwing vraagt ook dit aanpassingen. Om misverstanden uit te sluiten, organiseren we op voorhand een aantal oefensessies met een echte stemcomputer. Verder komt er via allerlei kanalen een gerichte communicatiecampagne en zullen we ook de voorzitters van de hoofd- en stembureaus van de nodige informatie voorzien", besluit burgemeester Veerle Heeren.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden