www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Sint-Truiden: Bouw Droneport uit de startblokken (12 december 2017)

Vandaag wordt op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem de eerste steen gelegd van de Droneportcampus, de bedrijvencampus voor onbemande vliegtuigsystemen en bedrijven in de dronesector. Droneport Incubator maakt deel uit van de campus en vormt een test- en bedrijvencentrum voor start-ups en groeibedrijven in de dronesector.

Droneport is een initiatief van LRM, stad Sint-Truiden, POM Limburg en LRA. De aandeelhouders bundelen de krachten en zorgen met deze nieuwe campus voor een unieke uitvalbasis voor de dronesector. De site speelt in op de snel veranderende luchtvaartsector, waarin drones een steeds prominentere plaats opeisen. Droneport opent begin 2019 haar deuren.Bedrijven die zich binnenkort op de Droneportsite vestigen, komen terecht op een campus waar zowel start-ups als groeibedrijven hun thuisbasis hebben. Naast kantoren, een incubator voor start-ups, testfaciliteiten en een brasserie, biedt de site ook toegang tot een dronecommunity. Bovendien kunnen dronepiloten er naar hartenlust experimenteren in drie gecontroleerde outdoor testzones. In die zones kunnen drones hoger vliegen dan normaal toegelaten. En er is meer, want op Droneport kunnen de bewoners rekenen op coaching en sectorgebonden know-how, ondersteuning bij onder andere droneregistratie, het certificeren van dronepiloten en verzekeringskwesties. Droneport is ook een gerespecteerde partner van de Belgische Civiele Luchtvaartautoriteit (BCAA) en ook onderzoek en ontwikkeling nemen er een belangrijke plaats in.

Drones kunnen op Droneport vliegen in speciaal afgebakend luchtruim waardoor heel wat bedrijven hun weg naar Sint-Truiden vinden.

"Met een outdoor testcentrum, een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan honderd werknemers, zal de toekomstige incubator de perfecte uitvalsbasis zijn voor start-ups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector. Het doet ons plezier om een oude site te zien transformeren naar een innovatieve plek waar bedrijven aan nieuwe, technologische toepassingen in de drone-industrie kunnen werken. Het brengt niet alleen businessopportuniteiten, maar ook extra werkgelegenheid naar Limburg en zet onze provincie opnieuw als innovatieve hotspot op de kaart", zegt Erik Gerits, Voorzitter POM Limburg.

"Met Droneport wordt de voormalige militaire vliegbasis in Brustem getransformeerd tot een test- en businesscentrum voor Unmanned Aircraft Systems, drones dus", zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. "Op de Droneport site vinden ook nog altijd reguliere luchtvaartactiviteiten plaats. En die complementariteit is erg belangrijk omdat het toch om twee totaal verschillende ecosystemen gaat die in de toekomst wel in hetzelfde luchtruim zullen moeten samenleven. Die kruisbestuiving tussen nieuwe bedrijven in de drone-industrie en traditionele luchtvaartbedrijven is erg belangrijk. De luchtvaartsector verandert in sneltempo, wij willen met deze nieuwe site op die veranderingen inspelen."


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden