www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

Sint-Truiden: 37.750 euro voor ontwikkelingshulp (27 november 2017)

Op advies van de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking kende het stadsbestuur van Sint-Truiden een pakket subsidies van 37.750 euro toe aan veertien projecten en zes leerlingen die op inleefreis gingen in ontwikkelingslanden. De cheques werden overhandigd in de Wereldwinkel van Sint-Truiden.

Onder meer heel wat lokale ngo-afdelingen krijgen een subsidie, zoals een campagne tegen kindhuwelijken van Plan België en een sociaalecologisch programma in Indonesië van 11.11.11. Deze vrijwilligers zijn intussen ook al meer dan 50 jaar in Sint-Truiden actief. Daarnaast wordt een Oxfam-actie voor betere prijzen van Laotiaanse rijstproducenten betoelaagd. Sint-Truiden is binnenkort al tien jaar een FairTrade-gemeente en draagt acties rond eerlijke handel daarom een warm hart toe.

"Verder gaan er ook een aantal tussenkomsten naar zogenaamde 4de pijler-organisaties. Dat zijn initiatieven uit eigen stad die niet zijn ingebed in een bredere structuur. Zo wordt er steun verleend aan een duurzaam landbouwinitiatief van het Nicaraguacomité en een schoolproject van Vonkita in onze Latijns-Amerikaanse zusterstad Nueva Guinea. Verder gaat er geld naar vluchtelingenorganisatie Massala en krijgt ook OKIN opnieuw een bijdrage. Deze vzw van gastgezinnen vangt jaarlijks kinderen op uit Tsjernobyl", zegt schepen Jurgen Reniers.

In de derde wereldlanden subsidieert het stadsbestuur onder andere een initiatief rond betere arbeidsomstandigheden in Indonesië, een actie voor veilig drinkwater in Madagaskar, de installatie van een graanmolen in Senegal en de bouw van een gezondheidscentrum in Kameroen.

"En zoals andere jaren gaat er ook nu weer veel aandacht naar projecten rond kansarmoede bij kinderen, zoals een onderwijsactie op het Indonesische eiland Flores, een hulpprogramma voor kinderen in Nairobi en de bouw van nieuwe kleuterklasjes in Senegal. In die zin krijgen zeven leerlingen van de Sint-Aloysiusschool in Zepperen ook een cheque van 1.250 euro voor hun inleefreis naar Madagaskar. In de herfstvakantie trokken ze naar het Afrikaanse eiland om er educatieve projecten op touw te zetten in de plaatselijke scholen", aldus burgemeester Veerle Heeren.Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden