zaterdag 21 juli 2018

Sint-Truiden: 550 jaar Slag bij Brustem (3 oktober 2017)

Geschiedenisfans, wandelaars en levensgenieters zullen binnenkort drie dagen lang hun hart kunnen ophalen in Sint-Truiden. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober herdenkt de stad de 550ste verjaardag van de Slag bij Brustem. Tijdens een feestelijk spektakelweekend worden bezoekers in tientallen activiteiten en animatieacts meegevoerd naar de middeleeuwen.

De Slag bij Brustem was een belangrijke historische gebeurtenis voor Sint-Truiden en de omliggende regio Haspengouw. In 2017 is het precies 550 jaar geleden dat deze strijd geleverd werd. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert het stadsbestuur een feestelijk herdenkingsweekend.

Op vrijdag 27 oktober start om 19u30 een expositie. Bezoekers komen meer te weten over de Slag en zijn betekenis voor de streek. Intussen neemt dr. Roeland Goorts hen mee naar het middeleeuwse strijdtafereel. Na het verhaal van deze historicus - met roots in Sint-Truiden - lijkt het alsof zij er 550 jaar geleden zelf bij waren. De toegang is gratis.

Voor zaterdag 28 oktober is er in samenwerking met het verenigingsleven van Brustem een wandeling uitgestippeld. De tocht start om 18u en loodst bezoekers langs de plekjes waar de strijd zo’n 5 eeuwen geleden losbarstte. Op de route kruisen ketters, ridders, bedelaars en andere duistere individuen hun pad. De toegang is gratis, de wandeling kost 5 euro voor volwassenen.

De headline is gereserveerd voor zondag 29 oktober. Dan vindt er vanaf 12u een re-enactment plaats van de Slag. Zwaardvechters, kanonniers en boogschutters draaien in tal van taferelen de klok 550 jaar terug. Op een ambachtenmarkt kunnen bezoekers authentieke handelswaar inslaan of zelf historische objecten fabriceren. Er zijn herbergen met vergeten gerechten en een schildknapenschool waar kinderen veranderen in ridders of jonkvrouwen. Narren, jongleurs, troubadours en andere middeleeuwse figuren maken de beleving tot slot compleet. De toegang tot het terrein is gratis.

De activiteiten vinden plaats in de omgeving van de burchtsite van Brustem (Burggracht). Er worden rond Brustem allerlei randparkings ingericht, vanwaar bezoekers via een gratis shuttle naar het eventterrein kunnen pendelen. Iedereen die komt, wordt geadviseerd stevige schoenen te dragen.


INFO
Sint-truiden.be/550-jaar-slag-bij-brustemBekijk alle artikels uit Sint-Truiden