zondag 22 juli 2018

Sint-Truiden: N-VA: Stadsbestuur laat onroerend erfgoed teloorgaan (14 september 2017)

Gisteren brandde het laat 19de eeuws neoclassistische kasteel van Rochendaal helemaal uit. Hoewel het gebouw nog in eigendom is van Defensie, wijst Engelbosch het stadsbestuur met de vinger. "De burgemeester kondigde in 2013 grootse plannen aan maar liet het dossier daarna liggen. Masterplannen, studies en mooie tekeningen. De burgemeester stond er in alle kranten mee te pronken in 2013. Naast 250 woningen kwam een park van 8ha en het kasteel zou het centrale punt worden voor ontspanning klonk het toen. Limburg Sterk Merk spendeerde 325.000 euro voor de studie-ondersteuning. Verspild geld dat men beter in de tijdelijke afsluiting en vrijwaring van het gebouw had gestoken", stelt Jelle Engelbosch, fractievoorzitter N-VA.

"Het maakt me ontzettend boos dat het stadsbestuur er vandaag als de kippen bij is om te zeggen dat het gebouw nog de verantwoordelijkheid van Defensie is. Het zou maar onfatsoenlijk zijn om een gebouw aan derden te verkopen als de lokale overheid goede plannen op tafel legt. Maar de minister wordt blijkbaar lang aan het lijntje gehouden door een treuzelend stadsbestuur. Er hebben zich de voorbije jaren kandidaten gemeld om het kasteel te redden en het park te ontwikkelen, maar de stad wimpelde de interesse telkens af."

De N-VA is er van overtuigd dat er ook vandaag nog kopers te vinden zijn die het geheel willen restaureren. "Desnoods geven we het weg aan een kredietwaardig iemand die zich engageert om het gebouw in zijn glorie te herstellen en er een openbaar park aanlegt", stelt Engelbosch voor. "De overige 8 hectaren kunnen we dan in ontwikkeling geven om betaalbare woningen te creƫren."

"De voorbije decennia is er geen enkel stadsbestuur geweest dat van monumentenzorg een aandachtspunt heeft gemaakt. Je kreeg als stad toen 80% Vlaamse restauratiesubsidies. De abdijsite ligt al jaren te verkommeren en in 2013 brandde het ook al in de conciƫrgewoning van het verloederde kasteel van het Speelhof. En zo zijn er tal van voorbeelden. Onze partij wil dat er dringend een algehele monumentenvisie uitgewerkt wordt", besluit Engelbosch.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden