zaterdag 20 april 2024

Riemst: Erkenning streekproduct: Grotchampignons uit Riemst (6 oktober 2016)

Met de erkenningsronde van september rondt VLAM de kaap van 200 erkenningen voor Vlaamse traditionele streekproducten. Al deze producten mogen het Vlaamse label van streekproduct dragen. De nieuwe erkenningen zijn voor zeer uiteenlopende producten: Oostakkerse vlaai, Dendermondse paardenworsten, grotchampignons uit Riemst, Haspengouwse confituur & gelei, Haspengouwse krieken op jenever, Vlaamse gerookte heilbot, Vlaamse witte en zoete haring.

De beoordelingscommissie houdt drie erkenningsrondes elk jaar. De ingezonden erkenningsaanvragen worden in januari, mei en september geëvalueerd.

Nieuw: Grotchampignons uit Riemst

Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons graag in oude steengroeven groeien. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na WOI voor ook in België en meer bepaald in Riemst de eerste grotchampignons werden geteeld. Vanaf toen ging het snel, en Riemst werd de hoofdstad van de champignonteelt zowel ondergronds als bovengronds.
De champignonkwekerij van Coenegrachts heeft nog als enige een actieve ondergrondse kwekerij in Riemst. Op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro wordt het champignonbroed geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt deze bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De champignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. Coenegrachts teelt paarse ridderzwam, kastanje- en anijschampignons. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september worden ze opnieuw geoogst.

Bekijk alle artikels uit Riemst