info@limburgnieuws.be

woensdag 19 februari 2020

Pelt: Trein der 1000: 21 deelnemers voor WICO campus TIO Pelt (15 oktober 2019)

Vrijdag 11 oktober betekende D-day voor WICO campus TIO. Uit ruim 40 kandidaten van het zesde en zevende jaar, werd een selectie van 21 leerlingen gemaakt voor de Trein der 1000. Een initiatief waarbij 1000 jongeren van zowat 15 nationaliteiten samen een herinneringsreis naar Auschwitz maken. Een grootschalige en symbolische mobilisatie van Europese jongeren in het teken van Democratie en Mensenrechten.

In mei 2020 zullen de Auschwitz Stichting en het War Heritage Institute, met de hulp van verschillende internationale partners, samen het transport van duizend jongeren van Brussel naar Auschwitz organiseren, met een trein die speciaal voor deze gelegenheid door de NMBS werd gecharterd: de Trein der 1000.

Deze trein met vertrek uit Brussel-Zuid neemt eveneens nog een aantal jongeren mee in de verschillende stations in binnen- en buitenland. Uiteindelijk zullen er duizend jonge Belgen en andere Europeanen bij elkaar komen die, in de aanwezigheid van de laatste overlevenden van het kamp, de overwinning van de democratische landen op nazi-Duitsland zullen herdenken.

Iedere leerling kreeg een evenwaardige kans om deel te nemen aan deze unieke reis. De leerlingen toonden vanuit een intense betrokkenheid, hun engagement met een hart voor de Trein der 1000. Hun opdrachten zullen gedeeltelijk tentoongesteld worden gedurende het 100-jarige jubileumweekend van TIO dat doorgaat van 14 tot en met 17 mei 2020.

In voorbereiding op deze reis zullen de deelnemende leerlingen een gezamenlijk jaartraject volgen. Hiervoor worden verschillende schoolactiviteiten georganiseerd van september 2019 tot juni 2020. Deze voorzien ondermeer in een bezoek aan het Fort van Breendonk en aan de Dossinkazerne in Mechelen. Het War Heritage Institute zal op de campus zelf, een presentatie geven over de deportatie en de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de leerlingen zullen actief de handen uit de mouwen moeten steken bij het realiseren van enkele educatieve schoolprojecten. Het hoogtepunt blijft evenwel de Trein der 1000 naar Auschwitz van 5 tot 10 mei 2020.


Bekijk alle artikels uit Pelt