Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Peer: Unieke Bruegeltentoonstelling in Peer (3 januari 2019)

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Heel Vlaanderen herdenkt deze verjaardag. Peer viert mee met een unieke tentoonstelling van 7 juni tot en met 14 juli. Centraal tijdens de tentoonstelling staan 30 authentieke gravures van Bruegel.

"We kregen het voorstel van de eigenaar van 30 authentieke gravures van Pieter Bruegel om deze te presenteren aan het grote publiek. Dat aanbod kunnen wij natuurlijk niet afslaan", zegt burgemeester Steven Matheï. "De gravures worden in de tentoonstelling aangevuld met reproducties van een aantal schilderijen van Bruegel en cartoons van het cartoonfestival tijdens het feestjaar Peer650. Op die manier slaan wij de brug tussen verleden en heden. Wij gaan uit van een eenvoudige verhaallijn zodat de tentoonstelling voor de bezoekers een eerste kennismaking met het werk van Bruegel kan zijn. Daarmee sluiten wij aan bij andere projecten in Wenen, Brussel, Antwerpen en Bokrijk tijdens het Bruegeljaar. Erfgoedmedewerker en historicus Thomas Schonkeren stelde de tentoonstelling samen."

De tentoonstelling presenteert op een toegankelijke manier de levensloop van Bruegel onder de noemer Bruegel op bezoek - de vele gezichten van de meester.

"Die titel vat het leven van de schilder en zijn relatie met Peer goed samen. Over zijn leven zijn weinig gegevens bekend en zijn oeuvre is zo rijk en divers dat we de schilder moeilijk kunnen vatten. Telkens als je denkt hem te begrijpen, verrast hij je weer met een nieuw detail. Daarom willen wij de rijkdom van deze figuur ontsluieren. De bezoeker begeeft zich via vijf tentoonstellingsruimtes in het leven van Bruegel. Elke ruimte is opgebouwd rond een citaat van Karel Van Mander over Bruegel en een deel van de levensloop van Bruegel. Daarbij gaat er onder meer aandacht naar zijn afkomst, naar Bruegel als landschapsschilder, naar de manier waarop andere schilders hem afgebeeld hebben en naar de manier waarop Bruegel over de hedendaagse maatschappij zou gedacht hebben."

De tentoonstelling, van vrijdag 7 juni tot en met zondag 14 juli, wil vooral een eerste kennismaking zijn met het werk van Bruegel.

Vrijdag 7 juni tot en met zondag 14 juli 2019
't Poorthuis te Peer
Dagelijks geopend van 14 tot 19 uur. In de voormiddag van 9 tot 12 uur voorbehouden voor scholen en groepen. Gesloten op maandag.


Bekijk alle artikels uit Peer