Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Peer: Cedric Honings en beiaardier Jan Verheyen zijn bezig aan een tournee door Duitsland en Polen (20 augustus 2018)

Gitarist Cedric Honings uit Peer en de Neerpeltse/Hasseltse beiaardier Jan Verheyen zijn bezig aan een tournee door Duitsland en Polen. Onder de naam Guitarillon spelen ze concerten in de bijzondere combinatie van beiaard met gitaar, waarbij de gitaar vanuit de galmgaten versterkt wordt. Beide muzikanten zitten dus boven in de toren en strooien van daaruit hun klanken uit. Ze brengen een divers programma: het concert begint met een concerto van Bach, eindigt met Nirvana en daartussen komt een uiteenlopend repertoire van typische gitaarmuziek, jazz, pop. Ze kregen voor deze tournee een subsidie van de Vlaamse overheid.

Dat deze combinatie goed werkt, hebben de muzikanten tijdens hun eerste concerten van de tour mogen ervaren. De opkomst voor de concerten was telkens groot, het publiek reageerde heel enthousiast en vroeg ook telkens om een bis-nummer.

Ze speelden in Erfurt in de Bartholomäus-toren, die in de grote winkelstraat van de Thüringer hoofdstad ligt. Het publiek stond er verspreid over een lijn van meer dan 100 meter en het applaus weerklonk tot boven in de toren.

Daarna speelden ze in Hahnenklee in het Harz-gebergte, op de beiaard van de enige staafkerk (houten kerkje in Noorse stijl) op het Europese vasteland. De sfeer was er anders dan in de grootstad Erfurt, want Hahnenklee is een klein dorp in het midden van de natuur. Hier kan het publiek rustig luisteren zonder bijgeluiden van een tram of auto… Het publiek luisterde ingetogen naar de meer melancholische liederen, maar deed ook vrolijk mee met de pop- en rockmedleys.

Daarna lieten ze Duitsland achter zich en trokken naar Gdansk, de enige stad in Polen waar er beiaarden zijn. Daar gaven ze een concert op de grote concertbeiaard van de Sint-Catharinakerk en speelde Jan een speciale compositie met een backing track en een fontein. Een dag later speelde hij nog een solo beiaardconcert op de toren van het stadhuis. Dit concert werd door enkele duizenden voorbijgangers beluisterd, want de toren ligt op de King’s road, de meest toeristische straat van de stad.

Na de tournee is Guitarillon ook twee keer in België te horen: in Hasselt (Sint-Quintinuskathedraal) op vrijdag 31 augustus om 20 uur en in Neerpelt (Sint-Niklaaskerk) op zondag 30 september om 15.30 uur.


Bekijk alle artikels uit Peer