www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

maandag 27 mei 2019

Overpelt: Opvallend erfgoedproject met 650 foto's (13 juni 2018)

Tijdens de zomervakantie loopt in Overpelt-Centrum het opvallende erfgoedproject Ogen-blik. In de pastorietuin zijn niet minder dan 650 foto's te zien van Overpeltenaren tijdens Wereldoorlog I. "De foto’s met inwoners uit WO I geven een uniek tijdsbeeld", zegt schepen van erfgoed Carine Van Gerven.

Terwijl Wereldoorlog I in volle hevigheid woedde, voerden de Duitsers de identiteitskaart in. Schilder Zjang Philippe zag zijn kans en schoolde zich om tot fotograaf. In Overpelt kreeg hij bijna alle inwoners voor zijn lens. De verbouwing van het gemeentehuis bracht deze schat terug naar boven. Een gedroomde kans om hier een uniek project van te maken. In die tijd waren er geen fotografen in de dorpen. Op de foto's staan bijgevolg heel wat mensen die voordien nooit gefotografeerd zijn.

De meeste mensen staan krampachtig op de foto. Door de lange sluitertijd die nodig was om de foto te maken, moesten mensen lang blijven stilstaan. Dat verklaart hun krampachtige houding. Daarom staan kinderen ook vaak onscherp in beeld. Bij groepsfoto's staan mensen iets verder uit elkaar zodat ze ook aparte kleine foto's konden maken.

Ogen-blik wil meteen de gezichten een naam geven. "Dat zal niet evident zijn. Vandaar een oproep om een kijkje te komen nemen en een bekende te vinden."
Reageren kan via de website http://www.ogen-blik.be


Bekijk alle artikels uit Overpelt