Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

Overpelt: Rugfusie nog preciezer en veiliger met 3D-geprinte guides (4 december 2017)

Patiënten met bepaalde rugaandoeningen kunnen van hun pijn verholpen worden door een rugfusie: daarbij worden schroeven in de wervels geplaatst, zodat deze komen vast te zitten. Het plaatsen van die schroeven is een delicate procedure. Om die procedure nog nauwkeuriger en veiliger te laten verlopen, gebeurt dit sinds kort in het Mariaziekenhuis vaak met behulp van een op maat van de patiënt gemaakte 3D-geprinte guide: dat is een mal die de exacte plaatsing van de schroeven begeleidt. Door het gebruik van dergelijke guide, wordt het nu ook mogelijk schroeven te plaatsen met een andere en betere oriëntatie dan vroeger.

Dr. Vorlat, orthopedisch chirurg: "Een minuscule afwijking in de delicate procedure om schroeven te plaatsen, kan al zorgen voor schade aan de wervel. Bijvoorbeeld zenuwen die geraakt worden of schroeven die niet exact juist zitten. Om de veiligheid en precisie van dit proces te garanderen, werd al gewerkt met navigatie of begeleiding door röntgenstraling (fluoroscopie). Maar nu wordt een nieuwe stap genomen, want de werking met de 3D
-geprinte guides laat ons toe om deze procedure nog veiliger en juister uit te voeren."

"Voorafgaand aan de operatie, wordt een CT-scan gemaakt van de wervelkolom van de patiënt. Met die scan kan bepaald worden welke schroeven nodig zijn voor de patiënt en hoe deze precies moeten geplaatst worden. In Zwitserland gaan de mensen die ons de schroeven aanleveren, met de scan aan de slag en ontwerpen zij een 3D-guide, oftewel een mal, op maat van de patiënt, die later op de wervelkolom van de patiënt wordt geplaatst tijdens de operatie. De mal bepaalt de exacte plaatsingspositie van de schroeven."

Bekijk alle artikels uit Overpelt