Nieuws uit Limburg

dinsdag 13 november 2018

Overpelt: Dommelpelt, Pelten of tocht Pelt? (7 oktober 2017)

Dommelpelt, Pelten of Pelt? Een volksjury van 36 personen selecteerde uit 206 unieke inzendingen deze drie namen. Van 16 oktober tot en met 31 oktober zullen de inwoners hun stem kunnen uitbrengen op één van de drie voorgestelde gemeentenamen. De nieuwe gemeentenaam van de fusie Neerpelt en Overpelt wordt op 4 november onthuld tijdens het Sint-Maartenspektakel in Overpelt.

De volksjury bestond uit 36 personen: drie vertegenwoordigers van de heemkundige kringen, 2 vertegenwoordigers van de cultuurraden en 31 inwoners die werden uitgeloot uit 143 kandidaten. Bij de samenstelling werd rekening gehouden met een gelijke vertegenwoordiging van beide gemeenten, van geslacht en van leeftijdscategorie.

"Nu de drie mogelijke namen bekend zijn, kunnen we ons opmaken voor de uiteindelijke stemming. Om alles even te laten bezinken en de namen te bediscussiëren aan de toog, bij de afwas of op welk sociaal moment dan ook, neemt het naamgevingsproces een pauze van een week. Vanaf maandag 16 oktober zullen alle inwoners van Neerpelt en Overpelt, ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2004 of eerder), kunnen stemmen op hun favoriete naam via de website http://www.fusieneerpeltoverpelt.be. Omdat elke inwoner maar één keer mag stemmen en om te controleren dat het effectief over een inwoner van Neerpelt of Overpelt gaat, vragen we om het rijksregisternummer in te geven. We bieden graag hulp voor wie niet over een internetverbinding beschikt of moeite heeft met online stemmen."

Je kan hiervoor terecht op volgende locaties:
Bibliotheek Neerpelt (Norbertinessenlaan 9) tijdens de openingsuren
Bibliotheek Overpelt (Jeugdlaan 2a) tijdens de openingsuren
Dienstencentrum BinnenHOF (Norbertinessenlaan 5, Neerpelt) op maandag van 12 tot 16.45 uur.

Op dinsdag 31 oktober om middernacht wordt de stemming afgesloten. In de daaropvolgende dagen zullen de stemmen worden geteld onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De bekendmaking van de naam met de meeste stemmen is voorzien voor zaterdag 4 november op de Oude Markt in Overpelt, als climax van het Sint-Maartenspektakel dat om 19 uur begint.

Op 18 december zullen de gemeenteraden van beide gemeenten een definitieve beslissing nemen over de samenvoeging én over de naam die de fusiegemeente zal dragen. Bij gunstig verloop is de fusiegemeente vanaf 1 januari 2019 een feit.
Bekijk alle artikels uit Overpelt