info@limburgnieuws.be

vrijdag 10 juli 2020

Oudsbergen: Raadplegingen Corona Consult in apart gebouw te Genk (15 maart 2020)

De huisartsen, ZOL en de gemeenten As, Zutendaal, Oudsbergen (gedeelte Opglabbeek), Lanaken en Genk slaan de handen in elkaar om vanaf maandag een Corona Consult te starten in een gebouw aan de Onderwijslaan 91 te Genk

Iedereen weet dat COVID19 genadeloos snel rond zich heen grijpt. Die dreiging werd in de streek al snel opgepikt zodat er reeds op 3/3 een Corona Crisis Team bijeenkwam met een huisartsenteam van GAOZ, de directie van Ziekenhuis Oost-Limburg, OCMW en WZC. Hier werd gepoogd de lijnen uit te tekenen van een praktisch haalbaar plan.

Het idee rond de Corona Raadpleging is ontstaan vanuit een drieledige nood.

bescherming van de huisartsen in de individuele praktijken
bescherming van de kwetsbare bevolking in de wachtzalen van de huisartsenpost
ontlasting van de spoed dankzij een correcte triage

"Ondertussen kunnen we met fierheid melden dat een volledig leegstaand gebouw terug klaargestoomd is voor ingebruikname. De stadsdiensten van stad Genk hebben een fantastische job gedaan om dit op enkele dagen ineen te boxen. De huisartsen, onder leiding van voorzitter Rob Smeets en coronateamaanvoerder Paul Heremans, werkten met een klein team artsen en ondersteunend personeel dag en nacht om de medische invulling uit te werken."

Momenteel staat er een legertje artsen uit Genk klaar, aangevuld met artsen uit de regio, waarvoor dank aan de constructieve samenwerking met burgemeesters Tom Seurs uit As, Ann Schrijvers uit Zutendaal, Marino Keulen uit Lanaken en Lode Ceyssens uit Opglabbeek, deelgemeente van Oudsbergen.

Dit team huisartsen zal maandag 16/3 van start gaan met namiddagraadplegingen op het Corona Consult. Er starten voorlopig drie artsen in de namiddagraadpleging, waarbij de nood dagelijks wordt gemonitord zodat er extra kabinetten in gebruik kunnen worden genomen bij toenemende drukte.

De artsen zullen onder volledige bescherming werken en logistiek ondersteund worden. Zij zullen patiënten onderzoeken, die na telefonische triage door de eigen huisarts worden aangemeld voor nazicht. Licht verkouden patiënten worden via de huisartsenpraktijken in quarantaine gezet, zieke patiënten worden doorgestuurd voor triage op het Corona Consult. Van hieruit wordt een inschatting gemaakt of de patiënt in quarantaine thuis kan uitzieken, al dan niet met ondersteunende medicatie, of de patiënt moet gehospitaliseerd worden. Deze zieke en verdachte patiënten worden door de huisarts telefonisch op spoed aangemeld, om een waterdicht systeem te garanderen.Bekijk alle artikels uit Oudsbergen