www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Opglabbeek: Frieda Gijbels is kandidaat burgemeester Opglabbeek/Meeuwen-Gruitrode (13 maart 2017)

De 42-jarige Frieda Gijbels uit Meeuwen-Gruitrode zal de N-VA-lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in de nieuwe fusiegemeente Opglabbeek/Meeuwen-Gruitrode. Frieda is geboren en getogen in Ellikom (Meeuwen-Gruitrode) en heeft samen met haar man Jochen Schuermans en hun drie kinderen meerdere jaren in Opglabbeek gewoond alvorens terug naar Ellikom te verhuizen.

Hun gezin brengt de nakende fusie al vele jaren in de praktijk. De kinderen hebben hun kleuter- en lagere school in Opglabbeek doorlopen en Frieda leidt al 14 jaar haar praktijk in het centrum van Opglabbeek. Frieda is doctor in de medische wetenschappen en tandarts-specialist in de parodontologie.

In Opglabbeek is Renaud Hamal de fractieleider voor N-VA. De echtgenoot van Frieda, Jochen Schuermans, is de huidige fractieleider in Meeuwen-Gruitrode.

Frieda: "Ik heb me al verschillende jaren in de politiek geëngageerd, steeds van op het achterplan. Zo heb ik hard meegewerkt aan de voorbereiding van de lokale verkiezingen in 2012 en maak ik deel uit van verschillende nationale bestuursorganen binnen de partij. Politiek is voor mij een kwestie van interesse voor mens en maatschappij. Al te veel wordt politiek gezien als een machtsspel, maar uiteindelijk gaat het toch om je ideeën om de samenleving te organiseren en te verbeteren in de praktijk te kunnen brengen. Het gaat om het veiligstellen van de toekomst van je kinderen en kleinkinderen.
In die zin vind ik het jammer dat er niet meer vrouwen betrokken zijn in de politiek. Ik hoop alleszins mee dit tij te kunnen keren."

"Vanuit mijn medische praktijk en mijn sociale insteek leg ik het accent graag op de leefbaarheid van de dorpskernen, en het oud kunnen worden in eigen gemeente. Ouderen die dat willen, moeten veel meer betrokken worden in de samenleving. Bovendien vind ik dat we – als meest uitgestrekte gemeente van Limburg - het vele groen moeten koesteren en nog veel beter in de markt moeten zetten. Onze gemeente moet een oase van rust worden, waar je je kan terugtrekken vanuit de drukte van elke dag. Tegelijk moeten onze dorpskernen bruisen. Onze handelaars en ondernemers zijn de motor van de samenleving en het kloppende hart van de gemeente. We moeten ondernemers dan ook kansen geven om hun bedrijven uit te bouwen, op een plaats die daarvoor geschikt is. Zo biedt het bedrijventerrein van Opglabbeek voor de nieuwe fusiegemeente enorm veel kansen. Verder ben ik geen voorstander van een zandontginning op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. Het kortstondige geldgewin weegt niet op tegen de mogelijk onherstelbare schade aan de kwetsbare natuur in de omgeving. Omtrent de plannen met de Commanderij in Gruitrode heb ik ernstige bedenkingen. Het is goed dat er iets gebeurt met de bouwval, maar ik vind het geen goed idee dat het als nieuw cultuurcentrum zal worden ingericht. Er is pas nog een splinternieuw en peperduur cultuurcentrum gebouwd in Opglabbeek, nauwelijks 5 km verderop. Er is tegenwoordig zoveel vraag naar projecten die alternatieve woonvormen promoten, zoals een mengeling van starterswoningen en service flats. Er had meer overleg moeten zijn met privé partners. Waarom moest dit project nog snelsnel voor de fusie worden doorgedrukt? Wat vindt de Opglabbekenaar hiervan?"

“Hoewel de verkiezingen nog veraf zijn wilde ik graag nu al met mijn lijsttrekkerschap naar buiten komen. Omdat ik geen lokaal mandaat heb werd ik tot nu toe nog niet direct aan de lokale politiek gelinkt. Maar ik wil horen wat er leeft in onze gemeente. Omdat ik haast dagelijks pendel tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek ben ik makkelijk aanspreekbaar en goed bereikbaar voor alle inwoners en daar wil ik nu nog maximaal gebruik van (laten) maken."

"Ik ben trots om met ons nieuwe bestuur naar de verkiezingen te kunnen gaan. Het is fijn om te zien hoe de besturen van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek elkaar snel gevonden hebben en hun werking op elkaar hebben afgestemd. We hebben veel gemotiveerde mensen onder ons, met heel verschillende profielen die daardoor ook goede input leveren in de thema’s die we willen behandelen. We hebben een sterk team en willen dit nog versterken in de komende maanden. Ondertussen zullen onze fracties in de gemeenteraad en de OCMW- raad nog stevige maar constructieve oppositie blijven voeren, zodat we op kruissnelheid zitten tegen het najaar van 2018."

Frieda Gijbels is ondervoorzitter van N-VA Limburg en lid van de nationale partijraad en van het nationale partijbestuur van de N-VA.Bekijk alle artikels uit Opglabbeek