donderdag 20 september 2018

Opglabbeek: Inwoners kiezen zelf nieuwe gemeentenaam uit top drie (14 februari 2017)

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek kiezen zelf de naam van de nieuwe gemeente. Einde maart zal een beperkte groep inwoners eerst een top drie kiezen uit alle ingezonden namen. Vanaf dan zijn de verkiezingen geopend. Midden mei kennen we de nieuwe gemeentenaam.

De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek stuurden massaal hun voorstellen voor de nieuwe gemeentenaam in. "720 werden er ingestuurd, goed voor een vierhonderdtal verschillende namen."

Einde maart verzamelen we met 47 inwoners: 1 per 500 inwoners van de nieuwe fusiegemeente. In die groep van 47 inwoners zijn de adviesraden en heemkringen vertegenwoordigd. De resterende plaatsen worden verloot onder geïnteresseerde inwoners. Wie wil meedenken, kan zich kandidaat stellen via de website http://www.fusiemgo.be of in de gemeentehuizen.

Zodra de top 3 bekend is, starten de verkiezingen van de nieuwe gemeentenaam. Iedereen die op 1 januari 2017 in Meeuwen-Gruitrode of Opglabbeek woonde en minimum 12 jaar oud was, kan dan op één van de drie voorgestelde namen stemmen. Stemmen kan online via http://www.fusiemgo.be, maar ook in de gemeentehuizen, in de bibliotheken of via stemformulieren in de infobladen. Elke inwoner kan slechts één keer stemmen. Het rijksregisternummer geldt daarbij als controlemiddel.

Bekijk alle artikels uit Opglabbeek