info@limburgnieuws.be -

woensdag 12 augustus 2020

Op-stap-in-limburg: Modemuseum Hasselt duikt voor najaarsexpo in eigen collectie (13 juli 2020)

Met DRESS.CODE. neemt het Modemuseum de bezoeker mee langs unieke silhouetten en accessoires uit het eigen archief. Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur, een verborgen zakje in een gilet, een japon met brede schapenboutmouwen of een maatpak in fijne wol? Aan de hand van verschillende codes of thema’s zoals vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen ontdek je de unieke (pseudo)taal die kledij spreekt.

"Mode is immers niet oppervlakkig, maar biedt inzicht in de manier waarop anderen de wereld zien", zegt museumdirecteur Karolien De Clippel. "Door onderzoek, kunnen we een mogelijke biografie reconstrueren. Als archeologen onderzoeken we als het ware de site die het kledingstuk is en inventariseren we sporen als vorm, stof, markeringen en verhalen om ze vervolgens te interpreteren. Zo ontsluieren we het verhaal achter een object. Deze tentoonstelling onthult een paar geheimen van ons vakgebied en hoopt de bezoeker te verleiden om de sporen en codes van de tentoongestelde silhouetten, maar ook van de eigen plunje, te ontcijferen."

In DRESS.CODE. belicht Modemuseum Hasselt verschillende fasen in het onderzoek van een kledingstuk aan de hand van vijf thema's of codes, die toelaten om de taal van kledij te ontcijferen.

Maar DRESS.CODE kijkt verder dan louter die materiële hints. Het thema identiteit zoomt in op de manier waarop we onze persoonlijkheid voor de buitenwereld als het ware boetseren via kledij maar ook kapsel en make-up. We onthullen enkele goed bewaarde modegeheimen en traceren de ingrediënten waaruit de geveinsd nonchalante homeless-chic- of normcorelook wordt opgebouwd.

De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Chanel, Patou, Norine, Paco Rabanne enz.

'Allemaal tonen ze hoe mensen via mode vorm geven aan de persoon die ze willen zijn of hoe ze willen dat anderen over hen denken."

Ten slotte zoomt de tentoonstelling ook in op de verhalen die bij de objecten worden overgeleverd zoals een gebeurtenis, een unieke herinnering, een boeiende herkomstgeschiedenis. "Die verhalen maken de tentoonstelling extra bijzonder. Onze medewerkers verzamelden getuigenissen van schenkers en professionals die op een eigen manier met mode bezig zijn. Ze vertellen ons iets over het kledingstuk waaraan ze een specifieke herinnering hebben, waarvoor ze een (on)verklaarbare liefde koesteren of dat hen spontaan doet terugdenken aan een gebeurtenis. Ze brengen de kledij als het ware tot leven."

Schepen Joost Venken: "De collectie van Modemuseum Hasselt omvat zo'n 18.000 stukken. De expo biedt ons een mooie opportuniteit om verhalen die verloren dreigen te gaan te verzamelen en te vertellen. In functie van de expo zal er bovendien ook bijkomend objectgericht onderzoek worden uitgevoerd. Verder zullen we ook een aantal objecten tonen die nooit eerder werden vertoond. Nieuwe aanwinsten, maar ook stukken die door hun mindere staat, de tentoonstelling nooit halen. DRESS.CODE. biedt bezoekers dus een ideale gelegenheid om hun schoonheid te herontdekken."

INFO
De expo opent de deuren op 27 september 2020 en loopt tot en met 28 februari 2021. Inspelend op de nieuwe realiteit van het coronavirus, werkt het Modemuseum Hasselt een aangepast, individueel aanbod voor onder meer gezinnen met kinderen en jongeren, uit.
Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt.
Foto: Modemuseum Hasselt

Bekijk alle artikels uit Op-stap-in-limburg