zaterdag 21 oktober 2017

Op-stap-in-limburg: Europees Kampioenschap voor Jonge Floristen komt naar Sint-Truiden (21 juli 2017)

Sint-Truiden is dit jaar gaststad van de internationale bloemenwedstrijd Eurofleurs. Tien jeugdige floristen strijden op zaterdag 16 september voor de titel van Europees kampioen in de prachtige wedstrijdlocatie op de minderbroederssite. Die is op zondag 17 en maandag 18 september ook toegankelijk voor het brede publiek, samen met vier andere monumenten die voor deze unieke gelegenheid deskundig in de bloemetjes worden gezet.

Drie dagen voordien beginnen de tien deelnemers (jonger dan 26 jaar) - uit even veel landen - aan vijf sierstukken waarmee ze de jury imponeren. Iedere creatie verwijst naar een ander thema: Adam & Eve's Sins', 'Indian Summer Wedding', 'When Flowers Meet Fruit', 'Fruitqueen' en 'Surprise'.

De volgende bloemenkunstenaars verdedigen dit jaar de trots van hun thuislanden: Sören Van Laer (België), Iva Bouzkova (Tsjechië), Christina Müglich (Duitsland), Hidde Klink (Nederland), Signe Margarete Evertz Forsberg (Noorwegen), Louisa Cooper (Verenigd Koninkrijk), Kamil Lutostanski (Polen), Heli Haapatalo (Finland), Gábor Nagy (Hongarije) en Brigata Klinar (Slovenië).

Eurofleurs is een initiatief van internationale floristenorganisatie Florint, die deze editie kon rekenen op de praktische medewerking van de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB) en de stad Sint-Truiden. Met dit event geeft de vereniging de carrière van aanstormende bloemenkunstenaars een duwtje in de rug en zet ze tegelijkertijd ook de artistieke sector in de Europese spotlights.


"In de Sint-Martenkerk, de Sint-Gangulfuskerk, de kapel van Klaarchitectuur en het oud stadhuis stellen zij tal van kleurrijke bloemencreaties tentoon. Dat zijn stuk voor stuk prachtige historische gebouwen, die wij zo op een heel bijzondere manier in de kijker zetten voor een internationaal publiek. Sint-Truiden is als centrum van de fruitregio letterlijk een bloeiende stad en daarom de geknipte locatie voor dit toonaangevend Europese evenement. Dat wij dat dit jaar mee mogen organiseren, is voor ons dan ook een hele eer", zegt schepen Hilde Vautmans.

"Het rijke erfgoed van Vlaanderens zesde monumentenstad vormt gewoonweg de ideale setting voor deze internationale hoogmis van de bloemensierkunst. Wij zijn heel fier dat het kruim van de jonge floristen van Europa in september in onze stad verzamelt. Jong en oud is welkom om hun talenten in onze mooiste gebouwen te komen bewonderen", besluit burgemeester Veerle Heeren.


INFO
Een bezoek aan Eurofleurs kost vijf euro voor volwassenen en senioren. Jongeren tot 26 jaar betalen twee euro en kinderen jonger dan 12 jaar hebben gratis toegang. Tickets zijn ter plaatse verkrijgbaar op één van de bebloemde locaties of vooraf via http://www.eurofleurs2017.com. Daar staat ook alle praktische info over het evenement, samen met het volledige weekendprogramma.

Op Eurofleurs staan de volgende bebloemde monumenten open voor het brede publiek:

Minderbroederssite (Capucienessenstraat 1)

Sint-Martenkerk (Stapelstraat z/n)

Sint-Gangulfuskerk (Diesterstraat z/n)

Klaarchitectuur, kapel De Waterhond (Breendonkstraat 41)

Oud stadhuis, Toerisme Sint-Truiden (Grote Markt z/n)


Bekijk alle artikels uit Op-stap-in-limburg