Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zondag 16 december 2018

Nieuwerkerken: Meer camera's in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken (8 september 2016)

Sinds eind maart 2016 is een netwerk van camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR-camera’s) operationeel in de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken. Gestolen of geseinde voertuigen kunnen zo sneller gevonden worden. "Op dinsdag 6 september 2016 bewezen de camera’s nogmaals hun nut", zegt Veerle Heeren, voorzitter van het politiecollege en politieraad. "Na een geval van verkeersagressie op de N80, waarbij volgens getuigen een vuurwapen werd getoond, vluchtte een Mini Cooper met bestuurder en passagier richting Gingelom."

Politieploegen volgden het door de melder aangegeven traject dadelijk na de noodoproep, maar zonder resultaat. Door middel van het ANPR-netwerk kreeg de meldkamer een hit van de camera in Gelinden.

"Eén van onze politieploegen die op dat moment in de buurt was en de collega’s van kanton Borgloon, werden op de hoogte gebracht en zo kon het voertuig ter hoogte van de autokeuring in Heers tot stilstand gebracht worden. De 2 inzittenden werden gearresteerd. De bestuurder was onder invloed van alcohol en het voertuig werd getakeld op vermoeden van niet-verzekering. Het vuurwapen werd niet aangetroffen in het voertuig."

De bestuurder en de inzittende mochten na verhoor beschikken, maar zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechtbank.

“Het ANPR-netwerk zal in de toekomst nog uitgebreid worden. Het is de bedoeling om alle grote toegangswegen tot de politiezone te voorzien van ANPR. Hoe uitgebreider het netwerk, hoe efficiënter de opsporing en hoe groter de pakkans. Daarnaast rekenen we in het kader van preventie ook op het afschrikeffect ten aanzien van personen die het grondgebied van de politiezone willen betreden met minder goede bedoelingen”, aldus Veerle Heeren.

Bekijk alle artikels uit Nieuwerkerken