Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Meeuwen-Gruitrode: Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek zullen niet uit beeld verdwijnen (1 januari 2019)

"Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek verdwijnen dan wel als zelfstandige gemeenten vanaf 1 januari 2019, maar zullen niet uit beeld verdwijnen. Meeuwen, Gruitrode, Wijshagen, Ellikom, Neerglabbeek en Opglabbeek blijven bestaan als deelgemeenten in de nieuwe gemeente Oudsbergen, omdat zij vroeger zelfstandige gemeenten waren", zegt burgemeester Lode Ceyssens van de nieuwe fusiegemeente Oudsbergen. "Verder zullen namen zoals Louwel, Nieuwe Kempen, Dennenweelde, Plockroy, Soetebeek,...als aanduidingen van plaatsen blijven bestaan."

Samen vormen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek met een oppervlakte van 116 km² de grootste gemeente van Limburg. Daarmee is de nieuwe gemeente 10 procent groter dan de huidige nummer 1 Sint-Truiden. Met 23.400 inwoners nestelt de nieuwe gemeente zich op de dertiende plaats van de Limburgse gemeenten qua inwoneraantal, tussen Maaseik (25.200) en Zonhoven (21.200). De bevolkingsdichtheid bedraagt 201 inwoners per km².

In het eerste weken van het nieuwe jaar worden in de hele gemeente nieuwe gele gemeenteborden, borden van de bebouwde kom én nieuwe straatnaamborden geplaatst. Aan de gewestwegen zal het Agentschap Wegen en Verkeer nieuwe borden plaatsen. De nieuwe straatnaamborden zijn noodzakelijk omdat op die borden de gemeentenaam wordt vermeld. Die moeten dus allemaal vervangen worden om verwarring te voorkomen.

"De 41 straten waarvan de naam verandert, komen als eerste aan de beurt. Van deze straten was er in de andere gemeente een straat met dezelfde of bijna-identieke naam, waardoor voor de straat met het minste gezinnen een nieuwe naam werd gezocht. Daar werden de inwoners van de straten trouwens bij betrokken", zegt Lode Ceyssens.

Inwoners waarvan ook de straatnaam en/of het huisnummer wijzigt, geven hun nieuw adres best aan door aan familie en vrienden en bijvoorbeeld ook aan huisarts, ziekenhuis, apotheek, garage, school, werkgeven of verenigingen waarvan men lid is.

Bpost zal tot midden 2019 post geadresseerd aan het oude adres op het nieuwe adres afleveren. Inwoners met een nieuwe straatnaam of huisnummer krijgen ook tien adresveranderingskaartjes, waarmee ze hun nieuw adres kunnen doorsturen.

De nieuwe gemeentenaam en de 41 nieuwe straatnamen zijn voorlopig de grootste veranderingen voor de inwoners. De postcodes blijven hetzelfde. In Oudsbergen komen dus zowel de postcode 3660 als de postcode 3670 voor. Ook de dienstverlening blijft op alle locaties behouden.

"Natuurlijk wensen we alle inwoners een goede gezondheid", zegt Ceyssens. "Voor Oudsbergen zelf willen we verder inzetten op een warme gemeente, waarin ieder zich thuis voelt en tot zijn recht komt. Samen met de Oudsbergenaren willen we hier de komende jaren werk van maken."Het nieuwe college van burgemeester en schepenen van Oudsbergen kwam op 1 januari om 11 uur samen aan de grensovergang tussen Meeuwen en Opglabbeek.
In het centrum van Opglabbeek staat ondertussen al het bord van de bebouwde kom met aanduiding Oudsbergen.

Bekijk alle artikels uit Meeuwen-Gruitrode