www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

dinsdag 23 juli 2019

Media: Topdokters ZOL Genk te zien op VIER (14 januari 2019)

Vanaf maandag 28 januari nemen negen nieuwe dokters, met elk hun eigen medische specialiteit, de kijker mee achter de schermen van hun fascinerende beroep en hun drukke privéleven in het zesde seizoen van Topdokters. Ook dit seizoen heeft de reeks weer een waaier aan karakters, maar drie dingen hebben ze gemeen: de passie om te innoveren, te inspireren en te motiveren.

De dokters zijn dr. Eva Van Braeckel (longarts), prof. dr. Marc Gewillig (kindercardioloog), dr. Ann Vandenbroucke (geriater), prof. dr. Frank Plasschaert (kinderorthopedist), prof. dr. Johan Bellemans (knie- en sportchirurg & hoofd medische staf BOIC), prof. dr. Karel Decaestecker (roboturoloog), prof. dr. Ann Smeets (borstchirurg), dr. Luc Stockx (interventioneel radioloog) en prof. dr. Gwen Swennen (aangezichtschirurg).

Dit jaar springen onder andere de innoverende technieken in het oog. Van een uroloog die levende niertransplantaties met de robot uitvoert en een interventieradioloog die via een draadje in de lies bloedklonters uit de hersenen haalt tot een aangezichtschirurg die een Virtual Reality-installatie ontwikkelt om zijn nieuwe instrumenten te presenteren, alles komt aan bod. Ook de relatief nieuwe discipline geriatrie wordt dit seizoen belicht en niet enkel topdokters staan centraal, want ook topsporters komen op consultatie.

Topdokters redden elke dag levens, vaak op de meest spectaculaire manieren. Maar ook de Vlaming komt al eens in een benarde, soms zelfs levensgevaarlijke situatie terecht en moet dan in staat zijn om levens te redden. En dat is precies waar Rode Kruis-Vlaanderen, expert terzake wanneer het gaat over eerste hulp, voor zorgt tijdens het reclameblok van Topdokters. Aan de hand van hilarische, lichtjes van de pot gerukte filmpjes worden verschillende benarde situaties (hevige bloeding, verslikking, zware brandwonde, …) getoond. De kijkers leren welke eerstehulptechnieken je moet toepassen om op zo’n moment te helpen, misschien zelfs een leven te redden.


Ook twee dokters van het ZOL in Genk verlenen hun medewerkring aan het programma:

Prof. dr. Johan Bellemans - knie- en sportchirurg, ZOL Genk
"Ik wil de beste zijn. De dag dat ik niet meer vind dat ik de beste ben, dan stop ik gewoon."

Elke week zit zijn wachtzaal in Ziekenhuis Oost-Limburg afgeladen vol en de patiënten hebben één ding gemeen: een knieprobleem. Prof. dr. Johan Bellemans is de autoriteit op gebied van de knie. Hij deed baanbrekend onderzoek over kunstknieën en haalde de wereldpers toen hij in 2013 een onbekend stuk gewrichtsband ontdekte. In het ZOL bouwt hij momenteel samen met zijn collega’s een groot orthopedisch centrum uit. Naast kniechirurg is prof. dr. Bellemans hoofd van de medische staf van het BOIC en begeleidt hij de Belgische Olympische atleten naar de Spelen in Tokio. Hij behandelt dan ook heel veel topsporters zoals o.a. Nafi Thiam en Seppe Smits. Hij gaf ook aan tennisster Justine Henin de raad om te stoppen met tennissen. En de Olympische Spelen kent hij als de beste, want hij nam in 1992 zelf deel als zeiler tijdens de Spelen in Barcelona.


Dr. Luc Stockx - interventioneel radioloog, ZOL Genk

"Ik ben zeer ambitieus. Ik zou zelf ook niet door een niet ambitieuze arts willen behandeld worden. Als ik een ingreep doe, ben ik zo gefocust dat ik even verdwijn van de wereld."

Dr. Luc Stockx stond mee aan de wieg van de interventionele radiologie in België, een jonge tak in de geneeskunde. In tegenstelling tot een radioloog voert een interventioneel radioloog effectief ingrepen uit. Via een insnede in de lies gaat dr. Stockx met een dunne katheter tot in de hersenen om daar acute beroertes, aneurysma's en andere bloedvatenletsels te behandelen. Time is brain is zijn motto en tijdens de ingrepen werkt dr. Stockx met extreme focus en precisie.


INFO
Topdokters - Vanaf 28 januari elke maandagavond om 20.35 op VIER
Bekijk alle artikels uit Media