www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 18 januari 2019

Media: Van Rossem overleden (14 december 2018)

Gisterenavond overleed Jean-Pierre Van Rossem. Hij werd 73 jaar. Naar aanleiding van zijn overlijden zal VIER zijn laatste televisie-interview vanavond opnieuw integraal uitzenden. Televisiemaker Peter Boeckx over Van Rossem: "Ik heb hem de voorbije jaren leren kennen als een bad boy met een ontzettend groot hart. Achter zijn façade zat een gevoelige en vooral een unieke ziel. Hij heeft op zijn geheel eigen manier de geschiedenis van ons land kleur gegeven. Het was een eer om zijn testament op te tekenen voor de Vlaamse televisie."

Jean-Pierre Van Rossem schopt het met veel branie, lef en een grote mond tot een van de meest besproken figuren van de afgelopen decennia. Een vloot ferrari's, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Van Rossem heeft het in de jaren tachtig en negentig allemaal.

Met zijn bedrijf Moneytron beweert hij te beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kan worden voorspeld. Oplichting van de zuiverste soort, zo oordelen de rechters. Maar Van Rossem maakt er wel enorm veel winst mee. Hij beschikte naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar.

Zijn financiële val in 1991 komt samen met een veroordeling tot vijf jaar cel. Maar het mastermind kiest voor de politiek. Begin jaren negentig haalt hij met zijn libertijnse partij R.O.S.S.E.M drie zetels in de Kamer en een in de Senaat binnen. Hij kleurt zoveel mogelijk buiten de lijntjes. Zijn Vive la république d'Europe galmt nog lang na.

De laatste jaren leefde Van Rossem teruggetrokken en alleen in zijn bescheiden appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Hij schilderde, las en studeerde. Hij stopte ook met roken. Bij zijn vorige operatie verloor hij net niet zijn linkerbeen.

In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro bij equivalent verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Van Rossem kampte met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden of definitief afscheid nemen. Dat laatste werd gisterenavond realiteit. Zijn testament werd opgetekend door televisiemaker Peter Boeckx voor VIER en is vanavond integraal te bekijken op VIER.


INFO
VAN ROSSEM. Vanavond om 20.35 uur integraal op VIER.


Bekijk alle artikels uit Media