info@limburgnieuws.be

woensdag 15 juli 2020

Maasmechelen: Rode Kruis: "Het is in het belang van onze volksgezondheid dat alle geplande bloedinzamelmomenten kunnen blijven doorgaan" (12 maart 2020)

Rode Kruis-Vlaanderen vraagt zijn donoren om geplande bezoeken aan mobiele bloedinzamelingen of donorcentra niet af te zeggen. Op dit moment is de bloedvoorraad in Vlaanderen relatief op peil, maar die situatie zou snel kunnen veranderen. De organisatie benadrukt dat een mobiele bloedinzameling of donorcentrum een veilige plaats is voor donoren omdat alle preventie- en hygiënemaatregelen nauwgezet opgevolgd worden. Zieke donoren worden uiteraard wel gevraagd thuis te blijven. Uitbaters van locaties waar mobiele bloedinzamelingen georganiseerd worden, worden met aandrang gevraagd deze niet te annuleren.

Sinds enkele dagen merkt Rode Kruis-Vlaanderen een daling in het aantal opkomsten van de bloed-, plasma- en plaatjesdonoren.

"Die daling is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan de angst voor besmetting met het coronavirus, maar daar is absoluut geen reden toe", zegt Ine Tassignon, woordvoerder van de organisatie. "De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat onze medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen. Er wordt streng toegezien op de toepassing van een strikte hand- en hoesthygiëne en ook de afstandsmaatregel van 1 meter tussen personen wordt strikt nageleefd.”

Donorcentra of mobiele bloedinzamelingen zijn plaatsen die niet vergeleken kunnen worden met andere openbare plaatsen waar veel mensen kort bij elkaar komen, zoals concertzalen.

"In tegenstelling tot dat soort locaties zijn wij perfect in staat om een gecontroleerde setting te creëren waar alle preventiemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, strikt nageleefd kunnen worden."

gelasten. “We willen absoluut vermijden dat de bloedvoorraad in Vlaanderen onder druk komt te staan. Het is in het belang van onze volksgezondheid dat alle geplande bloedinzamelmomenten kunnen blijven doorgaan."

Rode Kruis-Vlaanderen vraagt dus klaar en duidelijk aan alle donoren die zich fit en gezond voelen om een geplande komst naar een donorcentrum of mobiele bloedinzameling NIET af te zeggen. Daar is immers geen reden toe.


Bekijk alle artikels uit Maasmechelen