info@limburgnieuws.be

dinsdag 18 februari 2020

Maasmechelen: Duurzaam carnaval: Bestuur en verenigingen samen tegen overlast afval (1 maart 2019)

Het lokaal bestuur van Maasmechelen en vijf carnavalsverenigingen zetten zich samen in voor een duurzaam carnaval. Alle partijen ondertekenden op vrijdag 1 maart een convenant waardoor ze zich engageren tot concrete acties inzake afvalbeheersing en -vermindering.

Met 7 carnavalstoeten (waarvan 3 jeugdstoeten) is Maasmechelen de carnavalsgemeente bij uitstek. Dit zorgt wekenlang voor heel wat ambiance en plezier. Keerzijde is de overlast van de grote hoeveelheden afval die deze stoeten met zich meebrengen.

De overeenkomst bevat wederzijdse engagementen en verbintenissen, dus zowel voor het lokaal bestuur als voor de verenigingen: rioolputjes voorzien van afdekplaatjes, veegwagens kuisen onmiddellijk na de optocht, extra afvalbakken voorzien, het verbieden van zgn. partypoppers, snoepgoed op de wagens mag enkel verpakt in karton of recycleerbare emmers,... Heel wat initiatieven die een onmiddellijk resultaat opleveren, met respect voor de tradities die horen
bij het carnaval.

"Deze acties zijn een eerste, belangrijke stap. Het is de bedoeling na afloop van het carnavalsseizoen grondig te evalueren in functie van bijsturing van de acties voor de komende jaren. Het bestuur is blij met de bereidheid tot samenwerken vanwege de verenigingen en kijkt uit naar de optochten in Leut, Eisden-Dorp, Uikhoven, Mechelen-aan-de-Maas, Eisden Pauwengraaf en Kotem."


Bekijk alle artikels uit Maasmechelen