info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

Maaseik: Groen licht voor lichtstoet in Opoeteren (21 februari 2019)

Stad Maaseik heeft het licht op groen gezet voor de organisatie van de Lichtstoet in Opoeteren-Maaseik op zaterdag 6 april 2019. Vorig jaar kon de stoet niet doorgaan ingevolge negatief advies van de veiligheidsdiensten. Toch bleek er een behoefte te zijn om de Lichtstoet te organiseren. Daarom nam het stadsbestuur het initiatief om met alle betrokkenen naar een oplossing te zoeken voor dit prachtige initiatief. Tijdens een constructief overleg werden afspraken gemaakt en werden er engagementen aangegaan opdat de Lichtstoet Opoeteren dit jaar op een veilige en aangename manier opnieuw kan doorgaan.

Onder leiding van burgemeester Johan Tollenaere en van schepen Myriam Giebens werden op 20 februari 2019 de betrokken partijen aan de vergadertafel gevraagd om te onderzoeken of aan alle voorwaarden voldaan is om
de Lichtstoet in 2019 in Opoeteren te kunnen organiseren. Conclusie: de stoet gaat door.

Om dit positieve resultaat te bereiken heeft het stadsbestuur de voorbije weken intensief samengewerkt met de organiserende carnavalsvereniging De Zeiverlepkes.

"Doorslaggevend element om te bepalen of de stoet kan doorgaan was het afwerken van het veiligheidsplan", zegt burgemeester Tollenaere. "Het is immers uiterst belangrijk dat de stoet aan alle veiligheidsnormen voldoet. Niemand mag in gevaar gebracht worden. Daarom hebben wij, in samenwerking met politie Maasland, de Zeiverlepkes zeer graag geholpen bij de opmaak van het veiligheidsplan."

Vertrek en aankomst van de stoet is op de sportterreinen langs de Dilserweg, waar geen woningen staan. De wagens staan bovendien niet langer opgesteld in het centrum van Opoeteren. Door te kiezen voor het vertrek langs de Dilserweg, waar meer ruimte is, kan efficiƫnter ingespeeld worden op mogelijke pannes, waardoor het verloop van de stoet zou kunnen worden vertraagd. Op de sportterreinen zal ook de feesttent geplaatst worden voor de fuif na afloop van de stoet.

"Met de vereniging werd afgesproken dat er streng zal worden opgetreden door de politie indien overlast zich voordoet. De vereniging heeft bijvoorbeeld een reglement uitgewerkt, waaraan elke deelnemer aan de stoet zich
dient te houden. Daarin staat onder andere dat er geen drank gebruikt wordt op wagens in de stoet."


Bekijk alle artikels uit Maaseik